Shoppen in led-luilekkerland

Op 27 november 2013 vindt de vierde editie van het Led Evenement plaats in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch. Voor OEM’ers, ontwikkelaars, R&D managers, (licht) architecten, de gebouwde omgeving en led-toepassers in het algemeen benadert dit evenement de ledtechnologie vanuit de basis van de elektronica.

Ontwikkelaars, componentenleveranciers, testbedrijven en toepassers van ledapplicaties delen er hun visies en ervaringen met de bezoekers. In een groot aantal presentaties komt de stand van zaken van ledtechnologie komt aan de orde. De toenemende mogelijkheden van elektronica en de snelle ontwikkeling van de ledtechnologie bieden steeds meer kansen bij het maken van ledapplicaties.

Door de grote variëteit aan presentaties en een iformatiemarkt met 35 deelnemende bedrijven wordt het Led Event een waar Luilekkerland voor de ledliefhebber. Hot topics op deze editie zijn thermal management & optics, test & measurement, certificering, ontwikkeling & productie applicaties en hardware. Naast het lezingenprogramma en de kennismarkt krijgen exposanten en bezoekers, onder andere lichtarchitecten en ontwikkelaars, de mogelijkheid hun nieuwste innovatie te tonen op het Armaturenplein, waar 50 innovaties/armaturen worden tentoongesteld. die in het midden van de kennismarkt tentoon worden gesteld.

Het lezingenprogramma

Ledverlichting in kassen: met minder energie meer bloemen en groenten van betere kwaliteit

In de glastuinbouw wordt veel belichting toegepast om het hele jaar door groenten en bloemen van hoge kwaliteit te kunnen leveren. Door efficiëntere conversie van elektriciteit in licht kunnen led’ s momenteel circa 25% energie besparen ten opzichte van de meest gebruikte lampen (SONt). Nog belangrijker is dat we de positionering, timing en het spectrum van led’s zodanig kunnen aanpassen dat de opbrengst en kwaliteit van de tuinbouwproducten stijgt. Zo hebben we ook al aangetoond dat het vitamine C gehalte van tomatenvruchten sterk verhoogd kan worden.

Leo Marcelis, Universiteit Wageningen

Measuring blue light and infra-red hazard by spectroscopy

Om te kunnen zien en functioneren in een werkomgeving is licht nodig. Een te groot aandeel b;lauw in kinstlicht kan gevaarlijk zijn voor mensen en ziekte veroorzaken. Volgens sommige studies kunnen blauwe lichtgolven toxisch kunnen zijn voor mensen die gevoelig zijn door genetische aanleg, voeding, milieu of ouderdom. Oliver Lischtschenko legt uit hoe het risico van blauw en inrarood licht kan worden gemeten met spectroscopie – en waarom dat belangrijk is.

Oliver Lischtschenko, Ocean Optics

Hoe kiest u een juiste driver en voeding?

Constante ontwikkelingen in de lichtopbrengst (optisch rendement) uit led’s zorgen voor vraag naar led-drivers met hogere spanningswaarden waarbij er keuze is uit een flink aanbod. Dat maakt het zoeken naar de meest geschikte driver een tijdrovend en technisch karwei. Sameer Yamin laat zien waar je op moet letten bij het kiezen van een juiste driver en voeding.

Sameer Yamin, Koning & Hartman

Licht als een semiconductor component

De overgang naar led als algemene lichtbron creëert de opening naar meer software in deze markt. Dit brengt een latente behoefte naar boven waarbij de stelling:  wie ‘controls’ (lees software) creëert domineert de lichtmarkt. De opkomst van de halfgeleidertechnologie heeft ons geleerd dat er ongekende mogelijkheden ontstaan wanneer men software en hardware op elkaar afstemt.

Siebren de Vries, Chess

Ontwikkelingen in actieve en passieve koeling voor ledverlichting

Steeds meer vermogen, lumen en minimalisering zijn de nieuwste ontwikkelingen in de led-industrie. Hierdoor wordt het thermisch ontwerp een belangrijk onderdeel in het gehele armatuur. De warmtehuishouding heeft een belangrijke invloed op de levensduur van de led. Een goed, thermisch ontwerp resulteert in een goede ledarmatuur, die een lange en betrouwbare levensduur heeft. Seher presenteert de jongste ontwikkelingen op het gebied van actieve en passieve koeling voor ledverlichting.

Marco van Drimmelen, Seher

Light measurements of leds using spectroscopy

Ger Loop bespreekt de lichtopnrengst van led’s en de gerelateerde parameters en bijbehorende definities. Ook wordt de terminologie toegelicht met betrekking tot radiometrie en fotometrie en verwante onderwerpen (bijvoorbeeld irradiantie) en de eenheden daarvan (watt, lux en dergelijke). Ook komen de technieken aan de orde om deze zaken te meten, op basis van spectrometers.

Ger Loop, Avantes

Connecting your led application, how do we overcome the challenges?

Het aansluiten van een ledapplicatie op een economische en betrouwbare manier is geen eenvoudige opgave. Hij moet gemakkelijk aansluitbaar zijn, bestand tegen hoge temperaturen, waterdicht, robuust en misschien zelfs wit zin. Verbindingstechnologie-specialist Phoenix laat technische oplossingen zien voor eenvoudige en betrouwbare aansluiting met gewone en flexibele led-PCB’s, met voorbeelden uit de praktijk.

Ingo Werner / Lukas Muth, Phoenix Contact Germany

Zhaga, nieuwe ontwikkelingen

Zhaga is nu een paar jaar bezig met specificaties voor ledmodules. Inmiddels zijn er specificaties algemeen beschikbaar en worden ze ook gebruikt voor het maken van ledmodules. Het grote voordeel blijft natuurlijk de uitwisselbaarheid. Jaap Nuesink gaat in  op de huidige ontwikkelingen en modules die inmiddels zijn gerealiseerd.

Jaap Nuesink, Dekra Certification

Actieve of passieve led-koeling – praktische afwegingen

MechaTronix geeft een praktijkgericht inzicht in thermische en fysische mogelijkheden en beperkingen rond passieve en actieve ledkoeling. Als thermische ecopartner van de 10 grootste led-fabrikanten heeft MechaTronix een bevoorrechte positie qua inzage in nieuwe ontwikkelingen binnen led-COB’s en modules. Deze kennis geeft de verlichtingsontwerper een vooruitblik in de toekomst en hoe ledkoeling de eerstvolgende jaren zal evolueren.

Koen Vangorp, MechaTronix namens Telerex

Watt is the problem?

Wat is er makkelijker dan het meten van het elektrische vermogen van een lamp? Deskundigen zullen echter zeggen dat die stelling alleen opgaat voor conventionele lampen. Vermogensmetingen aan SSL producten is een grotere uitdaging, door de aard van de SSL-technologie. Gangbare standaard vermogensmetingen zijn gebaseerd op zuivere sinussen en kunnen de vervormde signalen van SSL niet verwerken. VSL presenteert metrologische oplossingen voor de juiste elektrische metingen, inclusief methoden om de lijnimpedantie te stabiliseren.

Elena Revtova, VSL

The use of coating materials and transparent potting materials for led applications

Het realiseren van betrouwbaarheid en langdurig functioneren van ledverlichting onder nadelige atmosferische omstandigheden vereist een nauwkeurige keuze van beschermde polymeren en PCB-resists. Sven Kramer gaat in op de mogelijkheden en beperkingen van beschermende polymeren in ledverlichting. De verwerking van coatings en potting-materialen speelt een beslissende rol voor de prestaties van de verlichting. Kramer laat zien wat er allemaal mis kan gaan.

Sven Kramer, Lackwerke & Peters namens Rotec

Microprocessor controlled highpower led dimming

Wouter Barkel, Barkel Engineering namens Global Electronics

Programmable intelligent led drivers

Future Lighting Solutions laat zien dat een leddriver meer is dan een transformator. Pprogrammeermogelijkheden zijn van invloed op de applicatie. Programmeerbare leddrivers dragen bij aan de betrouwbaarheid en levensduur van het systeem.

Martin Schiel, FAE Future Lighting Solutions

Power quality aspecten van led-lampen. Hoe meet je die en wat betekent het voor de praktijk?

Moderne ledlampen werken met hoogfrequent voorschakelelektronica. Voor het meten van de werkelijke power factor van de ledlamp is dan ook een goede breedbandige vermogensmeter vereist. Vaak blijkt de opgegeven power factor bij lange na niet te worden gehaald. Bij toepassing van meer led’s in een installatie wordt dit kritisch en kan het zelfs tot gevaarlijke situaties leiden. Dit wordt aangetoond met een aantal praktijkvoorbeelden.

Timoty Herstein, Zes Zimmer namens AR Benelux

How to ensure ‘The Quality of Light’?

De definitie van lichtkwaliteit omvat een breed spectrum aan argumenten, Bridgelux geeft een beschrijving van lichtkwaliteit. Dat is niet alleen mix of CRI, een homogeen bundelpatroon en kleurbeheersing; er moet ook banuit een globaler standpunt naar worden gekeken. Thoams Hillebrand presenteert in vogelvlucht de geschiedenis van Bridgelux en onderwerpen als de ‘die’-configuratie, CRI, kleurregeling, bundelhoek, lichtdistributie en binning, betrouwbaarheid, certificering en kwaliteits- en procesbeheersing.

Thomas Hillebrand, Bridgelux namens Alcom Electronics

‘Liberation of Light’ en hoe daarmee om te gaan

De mogelijkheden om kunstlicht te variëren in intensiteit en kleur waren tot voor de komst van led beperkt en overzichtelijk. Led’s zijn beschikbaar in zoveel variabelen, met even zoveel optische mogelijkheden dat het leidt tot een explosie aan opties. De vele mogelijkheden staan tegelijkertijd betrouwbare implementatie op lange termijn in de weg. Hoe organiseren we toolkits om zinvolle projecttoepassingen op maat mogelijk te maken?

Ellen de Vries, Het Lux Lab namens Heynen

Geavanceerde led-kunststoffen

Hoe kunststof evolueerde samen met de ontwikkeling van led’s en wat het betekent voor energiezuinigheid, lichtzuiverheid, lichtspreiding en verschillende toepassingsmogelijkheden.

Wojciech Cieplik, Bayer MaterialScience namens PyraSied Xtreme Acrylic

Het meten aan led-verlichting met een standaard luxmeter

Kun je met een standaard luxmeter ook meten aan ledverlichting? De meeste luxmeters gebruiken een sensor die door middel van een doorlaatfilter zijn aangepast aan de gevoeligheidscurve van het menselijk oog (Vl). Een afwijking van dit filter ten opzichte van deze Vl veroorzaakt al snel een foutieve meting. Wat is het gevolg hiervan en wat als er wordt gemeten in omstandigheden met scotopisch licht?

Theo Duncker, Konica Minolta Sensing Europe

The use of lighting modules in the world of light

Waarom is het aanbod en het gebruik an verlichtingsmodules belangrijk voor het bevorderen van de overgang van conventioneel licht naar ledverlichting?

Paul Botermans, Avnet Silica

Uitwisselbaarheid, interoperabiliteit en de toekomstbestendigheid van led-gebaseerde verlichtingsoplossingen

Doordat nieuwe verlichtingsoplossingen vaak een langere levensduur hebben maar ook hogere initiële kosten met zich meebrengen wordt het steeds belangrijker dat bestekschrijvers, facility managers en eigenaren/exploitanten begrijpen met wat voor problemen ze kunnen worden geconfronteerd als ze geïnstalleerde armaturen willen behouden of vervangen. Patrick van der Meulen laay zien wat het betekent om uitwisselbaar, interoperabel, vervangbaar, onderhoudbaar en/of toekomstbestendig te zijn met wat er nu bekend is over de mogelijke richting van de ontwikkeling in de verlichtingsindustrie.

Patrick van der Meulen, Xicato namens Luxendi

How optics can make all the difference!

 Jean Pierre Lauret bespreekt de parameters voor het ontwerp en de ontwikkeling van optica in plastic of andere materialen. Er zijn beperkingen aan de verwerking van kunststof en Lauret zal toelichten hoe die van kritisch belang zijn voor optica, vormdefecten, ruwheid, krimp en dergelijke. Ook worden de verschillende karakteristieken vergeleken van de gewoonlijk gebruikte materialen, hoe ze licht diffunderen, hun voor-  en nadelen , en berouderingstesten.

Naast de materiaalkeuze is ook de manier waarop dit materiaal wordt verwerkt van invloed op de diffusie. Wat zijn de beste compromissen?

Jean Pierre Lauret, Gaggione namens Arrow

Recente ontwikkelingen in de apparatuur voor het meten van led-lichtbronnen

Aan de hand van een aantal situaties zullen nieuwe systemen worden toegelicht. In het bijzonder wordt er aandacht besteed aan levensduurtesten conform LM-80 en ook zal het gebruik van de norm LM-82 in integrerende bollen worden gemeld.

Vanwege het toenemende vermogen van led’ s gaat Dingeman Beuzekom  dieper in op nieuwe koelers voor het gebruik in combinatie met integrerende bollen.

Dingeman Beuzekom, Laser 2000 Benelux

De techniek achter een goede led-driver

Naast de prijs en generieke specificaties als voedingsspanning, vermogen en afmetingen zijn er veel thema’s die belangrijk zijn bij de keuze van een juiste led-driver. Zaken als power factor, rendement bij lagere belastingen, inschakelpieken, rimpelspanning, hot swap mogelijkheden, EMC, keurmerken, levensduur en garantie bepalen de werkelijke kwaliteit van de led-driver en daarmee een belangrijk deel van de kwaliteit en duurzaamheid van het totale verlichtingsconcept.

Edgar Langen, Lumotech Holland namens Elincom Electronics

Life needs light and embedded engineering

Daglicht is essentieel om gezond en energiek te leven. Vitaallicht brengt ritmisch daglicht – vergelijkbaar met het ritme van de zon – bij mensen naar binnen en stimuleert daarmee levensenergie. In deze presentatie geven opdrachtgever en ontwikkelaar samen uitleg van de ontwikkelde multifunctionele verplaatsbare en dynamische ledlamp. Aan bod komen zowel de biologische aspecten van licht op het menselijk functioneren als ook het ontwikkelproces en de technische uitdagingen die horen bij het ontwikkelen van een multi-functionele dynamische daglicht lamp.

Admar Schoonen, Metatronics en Maarten Voorhuis, Vitaallicht

Temperatuur meten in led- toepassingen

Temperaturen bepalen van een led en ledarmatuur  is belangijk voor het juist functioneren, de verwachte levensduur, veiligheid. Dit kan door berekening, simulatie en meting. Na een korte uitleg over het vaststellen van de temperatuureisen wordt dieper ingegaan op de verschillende meetmethodes. Tot slot wordt ingegegaan op de interpretatie/analyse van de gemeten waarden.

Ad Musters, Universal Science en Norbert Engelberts, Optimal Thermal Solutions

Led-drivers; hoe laat je deze waardevolle component op de stuklijst in je voordeel werken?

De markt voor ledverlichting groeit hard en wordt competitiever. Bedrijven die een eigen product ontwikkelen zien dat in de laatste jaren de led’ s zelf niet meer de meest dominante factor op de stuklijst zijn. In het verleden maakten leds soms meer dan de helft van de kostprijs uit, nu is dit vaak de driver. Hoe haal je het meeste uit deze component? Met andere woorden; led-drivers, kostenpost of kans?

Dolf van Casteren, PRE | led driven

Multilayers; techniek en valkuilen van de stack-up!

De basistechnologie bij de productie van multilayers stelt vanuit de lay-out al bepaalde randvoorwaarden en de juiste ontwerpmethodiek om tot een succesvolle, first-time-right PCB-productie te komen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden geeft Maikel Iven een toelichting op begrippen als symmetrie in de opbouw, koperverdeling, harsvulling en bepaling van de koperdikte op de binnenlagen. Want, passen we toe wat in de volksmond wordt gezegd of passen we toe wat echt nodig is? Met deze aanvullende basiskennis is het mogelijk een korte time-to-market en een kostefficiënte multilayer te produceren.

Maikel Iven, V-PS

Failure mechanism, binning and reliability of a led

Hoewel de levensduur en de kwaliteit van een led hoog zijn, kunnen led’s tijdens werking toch uitvallen.In de meeste gevallen heeft dat niets te maken met de kwaliteit. Het gaat meer om verkeerd gebruik: zo hebben bijvoorbeeld de warmtedissipatie en het soldeerproces invloed op prestaties en betrouwbaarheid. Waarmee moet je rekening houden en hoe valt uitval te voorkomen?

Thomas Brandes, Osram Opto Semiconductors namens Rutronik

Intelligente verlichting, wat schiet ik daar mee op?

Frank den Ridder, Dazzletek

Oled Technology: challenges and new opportunities

Steven Rossbach, Osram Opto Semiconductors

Het Led Event 2013 vindt plaats op woensdag 27 november in 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Toegang tot het lezingenprogramma en de kennismarkt is gratis, inclusief lunch. Meer informatie is te vinden op  http://ledapplicatie.nl