Scrabbelende robot is slechte verliezer (video)

Studenten van de Carnegie Mellon University in de Verenigde Staten hebben een robot ontwikkelt die Scrabble speelt. De robot, Victor gedoopt, kan echter voor geen meter Scrabbelen. Wel is de robot heel goed in het spuien van beledigende taal richting zijn medespelers.

Victor is niet veel meer dan een lijf met een doosvormig hoofd met een beeldscherm erin. Hij staat voor een tafel met een geïntegreerd aanraakscherm. Op het scherm draait een digitale versie van Scrabble, die Victor op deze manier tegen maximaal drie menselijke tegenstanders kan spelen.

  

Slechte speler, slechte verliezer

Victor is niet geprogrammeerd om ‘s werelds beste Scrabble-speler te zijn. De robot ontbeert armen en kan zodoende nog geen Scrabble-tegel vasthouden al zou zijn ‘leven’ er vanaf hangen.

Het bijzondere aan Victor is de manier waarop hij zijn menselijke medespelers aanspreekt. Als iemand een domme zet doet, kunnen ze een sneer van Victor verwachten. "Omdat je een mens bent denk je vast dat dit een hele goede zet was", zegt Victor dan. En hij wordt ook echt chagrijnig als hij verliest.

Dr. Reid Simmons, professor in de robotica aan Carnegie Mellon ontwierp samen met zijn studenten de robot. Volgens Simmons was het doel vooral om te testen hoe robots op "een meer natuurlijke manier interactie kunnen hebben" met mensen.

Dit kan helpen bij het bedenken van communicatiemodellen voor robots die bijvoorbeeld oudere mensen gaan helpen met huishoudelijke taken. Hopelijk zijn die robots dan een stuk vriendelijker dan Victor.

bron: Wall Street Journal