Schotse zeilmaker bekleedt windturbinebladen met textiel (video)

De energie die door windturbines wordt opgewekt, mag dan als schoon en groen worden gezien, maar dat geldt niet voor de uit bedrijf genomen turbinebladen. Ontwikkelaar van hernieuwbare energie Enel Green Power werkt samen met ACT Blade, een startup in Schotland en ontwerper van windturbines bedekt met een recyclebaar textiel.

Textiel en toepassing zijn geïnspireerd op de zeilen die worden gebruikt door de zeilboten die deelnemen aan de America’s Cup. Het gebruik ervan resulteert in lichtere turbinebladen dankzij een slank frame van composietmateriaal dat volledig is bedekt met het technische weefsel. De voorgespannen, met textiel beklede rotorbladen hebben een vorm die actief kan worden veranderd om belastingen te beheersen, en het herbruikbare weefsel kan gemakkelijk worden teruggewonnen zodra de bladen aan het einde van hun levensduur zijn gedemonteerd.

De nieuwe bladen hebben hetzelfde gewicht als conventionele bladen, maar zijn langer en zorgen daardoor voor een hogere elektriciteitsproductie. De kosten worden verlaagd omdat de structuur in verhouding tot de lengte uit minder materialen is samengesteld, en de toepassing van meer gestroomlijnde modulaire productieprocessen leidt tot verwachte kostenbesparingen tot wel 17%.

De structurele integriteit en operationele prestaties van het ontwerp zijn onlangs aangetoond door bladen die op een windturbine in Glasgow zijn geïnstalleerd.