Scholier bouwt klimrobot (video)

Een Amerikaanse middelbare scholier heeft op eigen houtje een robot ontworpen en gemaakt die zelfstandig in bomen kan klimmen. Op de doe-het-zelf-site Instructables doet de maker, bekend onder de nickname ‘Technochicken’, het ontwerp en de bouw van de robot uitgebreid uit de doeken.

Het idee achter de robot is simpel. De machine bestaat uit een voor- en een achterkant. Beide helften beschikken over vier poten met een scherpe punt aan het uiteinde. De voorste helft grijpt zich vast aan de boom, waarna de onderste poten loslaten en een ‘ruggengraat’ zich samentrekt, zodat de onderste helft omhoog komt.
Daarna grijpt de onderste helft zich vast een de boom en laat de bovenste helft los, waarna de ruggengraat zich weer uitrekt. Zodra de robot weer zijn maximale lengte heeft, grijpt de voorste helft zich weer vast. Daarna begint de cyclus weer van voren af aan, zodat de robot langzaam hoger en hoger klimt.

  

Bouw van de robot

De robot is ontworpen in Google Sketchup. Technochicken heeft zijn creatie voornamelijk gebouwd uit aluminium. Het schuifmechanisme voor de ruggengraat is van staal en koper. De ruggengraat zelf is een staaf met schroefdraad die de twee helften samentrekt wanneer de staaf met de klok mee draait en weer uiteen duwt als de staaf tegen de klok in draait.

Aandrijving en besturing van de robot

Een motor van 12 Volt zorgt voor de aansturing van de staaf. En voor de poten werden vier kleine motoren gebruikt van 7 rpm (elke motor stuurt twee poten aan). Alles wordt aangestuurd door een Arduino Uno microcontroller en van stroom voor zien door een aangepaste laptop-accu en een 9 volt batterij voor de Arduino.

In het filmpje hieronder is te zien hoe de robot een boom beklimt. Via deze link is een gedetailleerd verslag te lezen van het ontwerp en de bouw van de robot.