Categories: Actueel

Samenwerking energieopslag geeft Nederland sterke positie in Europa

De markt voor energieopslag groeit gemiddeld met 40% per jaar. Op het gebied van energieopslag wordt voortdurend geïnnoveerd, bijvoorbeeld door omzetting van elektriciteit in gas via plasmatechnologie of door de inzet van slimme (nano)materialen in nieuwe opslagtechnieken. Of het nu gaat om innovaties voor de opslag van wind- en zonne-energie, energie uit elektrische voertuigen, energie uit waterstof of om energie uit warmtebuffers in gebouwen; alle innovaties bieden kansen voor bedrijven en kennisinstellingen in de energiesector en technologische industrie.

Europa

Veel onderzoek en wetgeving op gebied van energieopslag komt uit Europa. Tot toe was Nederland op dit terrein niet goed in Brussel vertegenwoordigd. Met de komst van Energy Storage NL verandert dit. Energy Storage NL gaat ons land vertegenwoordigen in de European Association for Storage of Energy.

Samenwerking in cluster

Om innovaties succesvol te laten zijn is samenwerking van groot belang. Het platform Energy Storage NL draagt bij aan het verbinden en mobiliseren van de verschillende bedrijven en organisaties. Komend jaar richten de partijen die zich in het platform hebben verenigd op het ontwikkelen van een Roadmap Energieopslag die bedrijven meer inzicht geeft in trends en ontwikkelingen in de markt, technologie en maatschappij. Hierdoor worden risico’s voor de markt inzichtelijk gemaakt en kunnen er meer robuuste business cases opgesteld worden.

Op dit moment bestaat het platform uit ruim dertig partijen uit het bedrijfsleven en de wetenschap, waaronder Siemens, TU-Delft, SMA, DNV-GL, ECN, Differ, WaterstofNet, IF-Technologies, TNO, Enexis, Alliander.

Op dinsdag 9 december 2014 organiseert Energy Storage NL een eerste bijeenkomst tijdens de Cleantech Business Day 2014 in het WTC in Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst krijgen bezoekers een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag.

Het bestuur van Energy Storage NL bestaat uit voorzitter Jillis Raadschelders (DNV-GL), Jos Blom (Alliander), Franc Mouwen (Parkid), Aris de Groot (Ecovat), Rob Kreiter (ECN) en secretaris Hans van der Spek (FME).

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

11 uur ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

14 uur ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

14 uur ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

14 uur ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

14 uur ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

15 uur ago