Sabic heeft ‘s werelds grootste zonne-installatie met recycleerbare materialen in gebruik genomen op zijn site in Genk. De panelen van de Nederlandse producent Solarge zijn 100% recyclebaar en aanzienlijk lichter dan traditionele zonnepanelen. Engie was verantwoordelijk voor de installatie en de financiering.
De installatie bestaat uit 4.600 zonnepanelen die zijn ontwikkeld door Sabic en Solarge en geproduceerd door Solarge, een jonge Nederlandse producent die vorig jaar zijn eerste fabriek opende in Weert. Ze zijn opgebouwd uit volledig scheidbare lagen, zodat alle onderdelen kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt. Dankzij het gebruik van innovatieve polymeren – geproduceerd door Sabic in Genk – bevatten ze geen glas en weinig aluminium, wat ze de helft lichter maakt en de CO2-voetafdruk met 25% reduceert in vergelijking met traditionele zonnepanelen.
De zonne-installatie werd ontworpen, gefinancierd en geïnstalleerd door Engie Sun4Business, de Belgische dochteronderneming van Engie die bedrijven helpt hun CO2-uitstoot te verminderen met zonne-energie. De installatie zal jaarlijks ongeveer 2.000 megawattuur elektriciteit produceren die bijna volledig wordt verbruikt door Sabic.
Jan Vesseur, CEO Solarge: “Wij tonen dat Europese producenten het verschil maken door in te zetten op innovatie en duurzaamheid. Solarge heeft de ambitie om wereldwijd de energietransitie te versnellen met duurzame, PFAS-vrije zonnepanelen die aan het einde van de levensduur ook nog eens te recyclen zijn. Daarvoor werken we aan uitbreiding van onze capaciteit in Nederland en de Verenigde Staten. Onze focusmarkt is de C&I-markt, specifiek daken met een gewichtsbeperking. Hiermee ontsluiten we een enorm extra potentieel aan daken voor het gebruik van zonnepanelen door eigenaren en gebruikers. Daarnaast helpen we ook het energienetwerk, dat op veel plaatsen overbelast is, te ontlasten.”