‘s Werelds grootste niet-waterkrachtsysteem slaat energie op als perslucht (video)

Californië heeft plannen voor twee 500 MW / 5 GWh geavanceerde langlopende energieopslagprojecten voor perslucht (A-CAES). Elk van deze faciliteiten, ontworpen door het in Canada gevestigde Hydrostor, zou ‘s werelds grootste niet-waterkrachtopslagsysteem zijn dat ooit is gebouwd.

A-CAES-technologie gebruikt overtollige elektriciteit van het net of hernieuwbare bronnen om een ​​luchtcompressor te laten werken. De samengeperste lucht wordt vervolgens opgeslagen in een ondergrondse tank totdat er energie nodig is, waarna het wordt vrijgegeven door een turbine om elektriciteit op te wekken en terug te voeren naar het net.

In plaats van de warmte af te voeren die wordt gegenereerd terwijl de lucht wordt gecomprimeerd, vangt het Hydrostor-systeem de warmte op die wordt gegenereerd tijdens het compressieproces en slaat deze op in een afzonderlijke thermische opslagtank. Het gebruik van deze thermische bron om lucht die naar de turbinetrap wordt gevoerd opnieuw te verwarmen, verhoogt de efficiëntie van het systeem.

De A-CAES-technologie biedt 12 of meer uur energieopslag in vergelijking met de één tot vier uur die de huidige batterijtechnologieën mogelijk kunnen bieden. De A-CAES-systemen hebben volgens de makers een levensduur van meer dan 50 jaar en een lagere milieu-impact dan conventionele alternatieven die momenteel beschikbaar zijn.