Categories: Actueel

Row-bot is gek op smerig water

Het team uit Bristol heeft inspiratie gehaald uit de bewegingen van een klein waterdiertje: de gestippelde duikerwants. Dit waterdier voedt zich met het rijke organische materiaal in het vieze water waar het in zwemt.

row-bot

Het row-botproject wil een autonome zwemmende robot ontwikkelen die in staat is om oneindig lang te zwemmen in afgelegen locaties. Om te blijven zwemmen slurpt de row-bot zijn energie uit de omgeving.

Zodra het tijd wordt om energie op te nemen opent de robot een zachte mond en vult door vooruit te roeien zijn ‘maag’ met water. Deze maag is een microbiële brandstofcel (MFC) die energie kan halen uit vies water.

De MFC werkt door het afbreken van organisch materiaal om zo elektriciteit op te wekken. Zodra de Row-bot volledig is opgeladen, zwemt hij weer verder.

Langetermijn-zwemmer

Jonathan Rossiter, robotica-professor aan de University of Bristol: "Het werk toont een cruciale stap in de ontwikkeling van autonome robots die in staat zijn om zichzelf op lange termijn van stroom te voorzien."

Student Hemma Philamore voegt hieraan toe: "We verwachten dat de Row-bot zal worden gebruikt bij het opruimen van vervuiling bij milieumissies, zoals olievlekken en schadelijke algengroei." Ook voor lange termijn monitoring van gevaarlijke gebieden kan de robot worden ingezet, zoals plekken waar zich milieurampen hebben voltrokken.

bron: Bristol University

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago