Rotornaaf windmolen in minuten gedraaid

De Duitse windturbinefabrikant Enercon gebruikt een intelligente oplossing van RUD om zijn rotornaven te draaien in zijn nieuwe Mechatronic Competence center. Met de RUD Tecdos TM draaitafel kost dit werkje minuten, tegen enkele uren op de traditionele manier.

De compacte draaitafel van RUD Ketten Rieger & Dietz (Aalen, Duitsland) draait de rotornaven, die tot 65 ton wegen, in slechts enkele minuten. Het keerproces duurde voorheen met kraan en ketting zo’n twee uur. Bovendien is het nieuwe proces ergonomisch beter en veiliger.

De draaitafel is sinds april 2021 in gebruik bij Enercon’s nieuwe Mechatronic Competence Center in Aurich (Duitsland). Hier worden machinehuizen en rotornaven geproduceerd voor het gehele Enercon productassortiment: van de EP1 tot de EP5 platforms, en de Enercon In de toekomst zullen daar ook e-gondels worden geproduceerd. Na het lakken worden de grote gegoten lichamen van de rotornaven naar de assemblagelijn gebracht, waar hun binnenwerk wordt geïnstalleerd.

De RUD Tecdos TM kan ladingen tot 65 ton en drie verschillende naafmaten veilig oppakken en draaien. De rotornaven hebben een diameter tot 3,5 meter en in de standaard uitvoering is het draagvlak van de draaitafel 2,5 m x 3,5 m. Samen met de Y-vorm van de naaf en een steunhoek die niet exact overeenkomt met 90°, waren dit niet de optimale voorwaarden voor een stabiel draaiproces. De oplossing: speciale lagen die op de draaitafel kunnen worden aangebracht en afgestemd op de drie verschillende naafmaten. Dit komt omdat de naven verschillende afmetingen en verschillende hoeken hebben – 5 graden, 3,5 graden en 2,5 graden – waarmee rekening moest worden gehouden bij het ontwerpen van de lagen.

 Ondanks het grote draagvermogen is de rotornaafkeerder niet breder dan 2,50 meter, zodat hij zonder speciale vergunningen op conventionele diepladers vervoerd kan worden.

Werktuigbouwkundige Ralph Roth ziet een groot potentieel voor het gebruik ervan door windturbinefabrikanten bij het verwerken van rotornaven: "Twee andere fabrieken in de windturbineproductiesector hebben al gevraagd naar onze nieuwe draaitafel." Daarom heeft RUD de naafdraaier in zijn portfolio opgenomen.