Rolls-Royce levert dieselmotoren voor JSS van de Koninklijke Marine

Rolls-Royce, leverancier van motoren en aandrijfsystemen, heeft een order gekregen voor de levering van dieselmotoren voor het nieuwe Joint Support Ship (JSS) van de Koninklijke Nederlandse Marine. Het contract voor het ontwerp en de bouw van het schip werd eind 2009 al ondertekend door de marine en Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen.

Het schip wordt uitgerust met vijf dieselgeneratoren – vier van het type Bergen B32:40V12A en één van het type B32:40L6A – die voor de aandrijving en de stroomvoorziening zorgen. De Nederlandse vestiging van Rolls-Royce in Rotterdam zal waarschijnlijk bij het onderhoud van de dieselmotoren betrokken worden.

Het nieuwe, multifunctionele schip van de marine is speciaal ontworpen voor ondersteuning op zee, strategische bergingswerkzaamheden en militaire operaties op zowel open zee als in kustwater. Het schip beschikt over voorzieningen voor bevoorrading op zee, de opslag van goederen en materieel, het transport van materieel en manschappen en voor uitgebreide medische, technische en logistieke ondersteuning. De bouw van het nieuwe 205 meter lange schip zal voornamelijk plaatsvinden op de werf van Damen in het Roemeense Galati. Dat gebeurt onder auspiciën van de werf in Vlissingen. De engineering, de afbouw en het testen zullen plaatsvinden op de werf in Vlissingen. Het schip wordt naar verwachting in juli 2014 aan de marine geleverd.

De Bergen dieselmotoren van Rolls-Royce kunnen ingezet worden voor de voortstuwing van het schip maar ook als hulpgeneratoren. De Bergen motoren staan bekend als zeer betrouwbaar, hebben een lange levensduur, een laag brandstofverbruik en zijn milieuvriendelijk. Dankzij het ontwerp van de motor voldoen ze aan de strenge eisen voor emissies en brandstofgebruik van de International Maritime Organization (IMO). Er zijn momenteel wereldwijd meer dan 4.000 Bergen dieselmotoren in gebruik in de offshore, de koopvaardij en bij marines.