Rockwell in nieuwe CIP-keuken Mead Johnson Nijmegen

Bij Mead Johnson Nijmegen dat zuigelingen en babyvoeding maakt is een nieuwe (Cleaning in Place) CIP-keuken geïnstalleerd in combinatie met een nieuwe besturingsoplossing. System-integrator Actemium en Milkron dat het hier CIP-proces heeft ontworpen hebben hierbij nauw samengewerkt met Rockwell Automation.

kind met koksmuts en gele paprika

De bestaande infrastructuur van de fabriek was aan het einde van de levensduur en sommige componenten waren verouderd. Mead Johnson Nijmegen  wilde deze vervangen door een eigentijdse oplossing. Milkron, onderdeel van Krones AG , uit Duitsland, heeft het nieuwe CIP-proces ontworpen volgens de eisen van de opdrachtgever, rekening houdend met het feit dat deze procesinstallaties naadloos in het bestaande productieproces moesten worden geïntegreerd. De fabriek produceert super-premium kindervoeding voor de Chinese regio, de grootste markt ter wereld. Zoals bij alle voedingsmiddelen staan reinheid en hygiëne voorop, dus de reinigingsrichtlijnen zijn ongelooflijk streng.

‘Aanpakken van veroudering

De Nederlandse fabriek van Mead Johnson zet een nieuwe CIP-keuken en besturingsoplossing in ter vervanging van verouderde oude hardware en software. Schaalbare geïntegreerde architectuur maakt het systeem klaar voor de toekomst. Behalve de levering van de besturingsoplossing, was Rockwell verantwoordelijk voor de hardware-engineering, elektrische schema’s, levering van besturingspanelen en het opstellen van Functional Design Software (FDS), gevolgd door testen, inbedrijfstelling en nazorg.

Levi Pattiasina, projectmanager bij Mead Johnson Nijmegen: “Onze primaire opdracht was het aanpakken van de veroudering. Er zijn enkele kleine prestatieverbeteringen gerealiseerd, maar het doel was ervoor te zorgen dat onze installaties klaar waren voor de toekomst. Alle engineeringteams hebben goed samengewerkt en we kregen geweldige ondersteuning van Milkron en Actemium, van het deskundige team van ingenieurs. We zijn zeer tevreden met de nieuwe installatie.

“Standaard op Rockwell

Pierre Teszner, regional sales vice president Central Europe bij Rockwell Automation: “Reinigingsprocedures – met name die in de kindervoeding – moeten zeer nauwkeurig worden gecontroleerd, geregistreerd en geanalyseerd. Dit soort aandacht voor details kan alleen echt worden bereikt met strak geïntegreerde automatiseringssystemen die door een robuuste softwareoplossing worden aangestuurd. Het bedrijf en deze fabriek werken standaard met Rockwell Automation, dus naadloze integratie met andere systemen was geen probleem.”

Speciale aandacht hygiëne

Actemium, onderdeel van Vinci en een gold-level System Integrator in het Rockwell Automation PartnerNetwork in Nederland, werkte nauw en effectief samen met Rockwell Automation om het gewenste resultaat te bereiken. Adriaan van de Ven, klantmanager bij Actemium, legt uit: “Elke omgeving waar levensmiddelen worden gebruikt, krijgt speciale aandacht op het gebied van hygiëne, dus de CIP-installatie die wij ontwerpen en in bedrijf stellen, moet gespecialiseerde mechanische kenmerken en operationele functionaliteiten hebben, waaronder de toepassing van geavanceerde besturingssystemen. In dit geval was er ook de behoefte aan een minimale verstoring, die werd aangepakt door onze inzet van vooraf gevalideerde bibliotheekcode, die het ontwerp, de installatie, de inbedrijfstelling en de integratie aanzienlijk versnelde.”

Beschikbare downtime beperkt

Olaf Drewelowsky, international sales manager van Milkron, voegt hieraan toe: “Van planning tot installatie en overdracht: de focus tijdens het gehele verloop van het project was om de oude CIP te transformeren naar een nieuwe CIP volgens de laatste normen en eisen, met een vertrouwde ‘look&feel’ voor de operators. Een andere grote uitdaging was de beperkte beschikbare downtime voor de omschakeling naar het nieuwe CIP-systeem. Maar dit alles was mogelijk dankzij het goede teamwerk van alle betrokken partijen en de uitgebreide voorbereidingen voorafgaand aan de omschakeling en her-inbedrijfname.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *