Rockwell Automation en Comau werken aan de integratie van robots in productieprocessen

Rockwell Automation en Comau gaan samenwerken op het gebied van robottechnologie.

"Industriële bedrijven zijn op zoek naar efficiënte manieren om robotica in hun activiteiten te integreren, zodat ze de productiviteit kunnen verhogen, processen kunnen optimaliseren of meer flexibiliteit in kunnen bouwen", aldus Blake Moret, CEO van Rockwell Automation. "De samenwerking van Rockwell Automation met Comau zal de programmering en het lifecycle management van robottoepassingen vereenvoudigen, waardoor klanten sneller rendement uit hun investeringen kunnen halen."

De gezamenlijke ontwikkeling en verkoop van oplossingen biedt de klanten veen eenduidig robotbesturingsproduct.

"Dankzij de combinatie van de expertise van Comau op het gebied van robotica en industriële automatisering en de kennis en ervaring van Rockwell Automation in geautomatiseerde materiaalverwerking, de voedingsmiddelenindustrie, life sciences en de fabricage van producten voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging kunnen we klanten geïntegreerde robotoplossingen aanbieden", aldus Paolo Carmassi, CEO van Comau.

Engineers kunnen nu complete machines en productielijnen in één omgeving programmeren; inclusief de robots van Comau die rechtstreeks worden aangestuurd via de Logix-gebaseerde controllers van Rockwell Automation.

Machinebouwers en systeemintegratoren kunnen toepassingen efficiënter ontwikkelen en implementeren dankzij het gebruik van digitale engineeringtools zoals de Emulate 3D digital twin-software van Rockwell. Hiermee kunnen digitale modellen van productielijnen gemaakt worden en wordt automatisch code voor machinebesturing gegenereerd. De applicaties van Comau-robots zijn in de tool geïntegreerd.

Analysetools en digital twin-technologie

Volgens Rockwell en Comau gaan de voordelen echter verder dan verbeterde integratie van machine- en robotbesturing. Eindgebruikers kunnen nu bijvoorbeeld ook gebruikmaken van analysetools en digital twin-technologie. Zo krijgen zij meer inzicht in de machineprestaties en mogelijkheden voor procesoptimalisatie. Ze kunnen bovendien veiligheids- en beveiligingsoplossingen integreren om bedrijfsrisico’s te verminderen. Productiemedewerkers die gebruik maken van de FactoryTalk software suite van Rockwell kunnen de besturingssystemen van de productielijnen en de robots via één interface te bekijken. Technici kunnen met één platform beide systemen monitoren en beheren. Ze kunnen daarnaast gebruikmaken van de augmented reality (AR) tools van Rockwell Automation om het onderhoud te verbeteren.

Het robotassortiment van Comau voldoet aan de behoefte van uiteenlopende bedrijfstakken: van de automotive industrie en de logistiek tot en met de levensmiddelenindustrie en de verpakkingsindustrie. Het assortiment omvat meer dan 40 verschillende robots met een hefvermogen variërend van 3 tot 650 kilo.