Robotvoetbalteam TU Eindhoven tweede op EK in Portugal

De voetbalrobots van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de finale van de officieuze EK voor zelfsturende voetbalrobots in Porto met 2-1 verloren van het Portugese team CAambada. Op 2 juli treedt het Eindhovense team als titelverdediger aan op de WK RoboCup in Sydney.

In de eerste helft waren de Portugese robots duidelijk dominant. De Eindhovense keeper kreeg een spervuur aan doelpogingen te verwerken, waaronder ook een poging van de Portugese keeper. Gelukkig wist de doelman van de TU Eindhoven de meeste ballen te stoppen. Twee ballen raakten wel het net, maar een van de goals werd afgekeurd. Het Eindhovense team kampte met slechte balaannames en balverlies, en kwam in de eerste helft geen enkele keer tot een schot op het Portugese doel. Ruststand: 1-0 voor de thuispartij.

Het beeld van de tweede helft was soortgelijk. De Portugese robots speelden het best en kwamen al snel op 2-0 door een hoog, niet te stoppen schot vanaf de middellijn. Alleen in de laatste minuten kwamen er kansen voor het Eindhovense team, toen een Portugese robot het veld af was. In de slotminuut werd het daardoor nog 2-1, maar vrijwel direct daarna was de wedstrijd afgelopen.

In de voorrondes wist het Eindhovense team wel veel doelpunten te maken. Het doelsaldo over het hele toernooi is 78 goals voor en 7 tegen.

Achtwielige robot

Teamcaptain Wouter Kuijpers kijkt ondanks de verloren finale positief vooruit naar het WK. "We hebben onze nieuwe ontwikkelingen door en door kunnen testen. De nieuwe achtwielige robot heeft een aantal wedstrijden meegespeeld. Onze nieuwe strategie-software werkt nu al op een iets hoger niveau dan de software van afgelopen jaar op het WK en dat gaan we nog verder verbeteren. Ook hebben we gezien dat we veel ruimte kregen door het veld breed te trekken, we moeten er nu aan werken om die ruimte effectiever te gebruiken."

Het team van de TU Eindhoven won het Portugese toernooi sinds 2013 alle jaren, behalve in 2016. Ook toen was het team Cambada (universiteit van Aveiro) sterker.

Het toernooi is onderdeel van het bredere, jaarlijkse Festival Nacional de Robotica. Het Portugese toernooi is het enige jaarlijks terugkerende robotvoetbaltoernooi in Europa en daarmee is het ook het officieuze EK. Komende week is in Maagdenburg de RoboCup German Open. Daar komen de zorgrobots van de TU Eindhoven uit in de @Home-competitie voor hulp-in-huisrobots.