Stel je voor dat je een rommelige keuken moet opruimen, beginnend met een aanrecht bezaaid met sauszakjes. Als je doel is om het aanrecht schoon te vegen, zou je de zakjes als groep kunnen opvegen. Als je echter eerst de mosterdzakjes wilt uitkiezen voordat je de rest weggooit, zou je selectiever sorteren op saustype. En als je hunkerde naar Doesburgse Mosterd, zou het vinden van dit specifieke type een zorgvuldiger zoektocht vereisen.

MIT-ingenieurs hebben Clio ontwikkeld, een methode waarmee robots vergelijkbare intuïtieve, taakrelevante beslissingen kunnen nemen. De aanpak stelt een robot in staat de delen van een situatie te identificeren die ertoe doen, gegeven de taken die hij moet uitvoeren. Met Clio neemt een robot kennis van een lijst met taken die in natuurlijke taal worden beschreven en bepaalt hij op basis van die taken het niveau van precisie dat nodig is om zijn omgeving te interpreteren en alleen de delen van een scène te ‘onthouden’ die relevant zijn.
In experimenten op plekken variërend van een rommelig hokje tot een gebouw van vijf verdiepingen op de campus van MIT, gebruikte het team Clio om automatisch een plek te selecteren op verschillende niveaus van precisie, gebaseerd op een reeks taken die werden gespecificeerd in natuurlijke taal, zoals ‘verplaats rek met tijdschriften’ en ‘haal EHBO-doos’.
Het team liet Clio ook in realtime draaien op een robot. Terwijl de robot een kantoorgebouw verkende, identificeerde en bracht Clio alleen die delen van de situatie in kaart die betrekking hadden op de taken van de robot (zoals het ophalen van een hondenspeeltje terwijl hij stapels kantoorbenodigdheden negeerde), waardoor de robot de interessante objecten kon pakken.
In de toekomst wil het team Clio aanpassen om taken op een hoger niveau aan te kunnen. “We geven Clio nu nog taken die enigszins specifiek zijn, zoals ‘vind een kaartspel'”, zegt onderzoeker Dominic Maggio. “Voor ‘zoeken en redden’ moet je het taken op een hoger niveau kunnen geven, zoals ‘vind overlevenden’ of ‘zorg dat de stroom weer aangaat’. We willen dus een menselijker begrip krijgen van hoe we complexere taken kunnen uitvoeren.”