Categories: Actueel

Robotarm gaat 35 jaar na eerste ontwerp eindelijk de ruimte in (video)

ERA is 100% made-in-Europe. Een consortium van Europese bedrijven onder leiding van Airbus Defence and Space Netherlands heeft hem voor de ESA ontworpen en geassembleerd. De robotarm is grotendeels gefinancierd door de Nederlandse overheid. Maar liefst zeven Europese landen hebben aan de industriële onderneming deelgenomen: Nederland, Italië, België, Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Zweden. Het consortium betrok ook de Russiche RSC Energia bij de ontwikkeling en productie van ERA.

De Europese robotarm (ERA) zal samen met de Russische multifunctionele laboratoriummodule, "Nauka" genaamd, naar het internationale ruimtestation worden gelanceerd. De lancering is gepland voor de zomer van 2021, na twee decennia van technische en programmatische uitdagingen.

De ERA is de eerste robot die rond het Russische deel van het ruimtestation kan "wandelen". De lichte en toch krachtige rond de aarde cirkelende arm kan zich aan het station vastmaken en zelf handje-voor-handje heen en weer bewegen tussen vaste basispunten. Deze ruimterobot ziet eruit als een passer en heeft een lengte van meer dan 11 meter. In gestrekte vorm kan het een voetbal van de strafschopstip tot de doelman brengen. De robot zal dienen als belangrijkste manipulator op het Russische deel van het ruimtestation. De zeven gewrichten kunnen ladingen van enkele tonnen bewegen met een groot bewegingsbereik voor assemblagetaken.

ERA is in staat vele taken automatisch of semi-automatisch uit te voeren, kan zowel van binnen als van buiten het station worden bediend en kan in realtime of voorgeprogrammeerd worden bestuurd. Zodra de robotarm vanuit de thuisbasis in de Russische multifunctionele laboratoriummodule aan het werk gaat, kan deze helpen bij het installeren, inzetten en vervangen van onderdelen in de ruimte. De eerste taken van ERA in de baan om de aarde zijn, na de inbedrijfstelling en de controle, het opzetten van de luchtsluis en het installeren van een radiator voor de nieuwste module van het ruimtestation.  

 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

20 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

21 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

23 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

23 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

24 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

1 dag ago