Robot Tiagp ondersteunt mensen met voorstadium van dementie

Smart Homes, een kenniscentrum voor Domotica & Slim Wonen is begonnen met het testen van robot Tiago, die mensen met Mild Cognitive Impairment (MCI) ondersteunt in hun dagelijkse activiteiten. De feedback van de gebruikerstests wordt verwerkt in het Europese researchproject Enrichme, waar de robot deel van uitmaakt.

Door de vergrijzing van de Europese samenleving gaat de cognitieve capaciteit van mensen achteruit, waardoor informatie niet goed meer door de hersenen wordt verwerkt wat leidt tot vergeetachtigheid. MCI wordt ook wel gezien als voorstadium van dementie. Om mensen met deze diagnose te ondersteunen helpt de robot een handje mee. "Herinneren om medicijnen in te nemen bijvoorbeeld",  vertelt Richard Pasmans, projectleider bij Smart Homes. Je hebt natuurlijk ook apps die hierbij kunnen helpen, maar daar heb je het device zoals je smartphone voor nodig, ook deze vergeten mensen met MCI vaak bij zich te dragen. Tiago komt fysiek naar je toe en herinnert je op een vriendelijke manier."

Hoe hij je vindt? Door middel van verschillende sensoren, zowel in de woning als in de robot zelf en daardoor leert het apparaat over de bewoner en zijn dagelijkse bezigheden, maar dat heeft tijd nodig. "Hij registreert gedrag waardoor hij uiteindelijk in staat is iemand te vinden in de woning. Op basis geschiedenis weet hij waar de bewoner zich waarschijnlijk bevindt. Daarbij biedt de camera ook extra ondersteuning om de exacte locatie uiteindelijk te detecteren", aldus Pasmans.

Medische meting

Ook biedt de robot inzicht in verschillende gegevens. Zo is hij instaat om fysiologische parameters te registreren. Door middel van een thermische camera meet hij onder andere de hartslag van een patiënt. Dat gebeurt heel onopvallend: door bijvoorbeeld samen een spelletje te spelen zorgt Tiago voor afleiding terwijl hij de medische gegevens opslaat, waarmee (mantel)zorgverleners kunnen meekijken. Daarnaast is het apparaat ook ‘handig’. Het is in staat om objecten te vinden, denk aan een bril of een sleutelbos. Ook spoort het mensen aan actief te blijven, kan het je een boek voorlezen en stimuleert het persoonlijk contact door een overzichtelijke agendafunctie.

Gebruikersonderzoek

Een kernwaarde van Smart Homes is dat de mens altijd centraal staat. Techniek moet altijd in dienst staan van de mens, niet andersom, volgens algemeen directeur van Smart Homes, Corien van Berlo. "Daarom is de feedback van de gebruiker ook zo belangrijk", zegt Pasmans. De komende weken worden verschillende voorgeprogrammeerde scenario’s onder de loep genomen in De Slimste Woning van Nederland en ook in Italië, door Fondazione Don Carlo Gnocchi Onlus.   Daarna volgt evaluatie met de testpersonen. Na doorontwikkeling van de techniek vinden vervolgens nog tests plaats in Polen, Engeland en Griekenland waarbij een robot gedurende langere tijd mensen echt thuis gaat ondersteunen.

www.smart-homes.nl