Robot maakt de barbecue schoon (video)

Het duurt niet lang meer of de eerste rookwolken stijgen weer op uit veel achtertuinen: het barbecue-seizoen breekt weer aan. Dan komen de mannelijke oerinstincten weer naar boven: barbecueën is immers overwegend een ‘mannending’. De barbecue na gebruik schoonmaken is dat allerminst. Al het aangekoekte, verkoolde spul is ook nauwelijks meer van de roosters of de grillplaat af te krijgen. Maar gelukkig is er Grillbot, een kleine ronde robot die de tijdrrovende klus zonder mopperen grondig voor zijn rekening neemt.

Grillbot werkt op een oplaadbare batterij en is uitgerust met drie vervangbare koperborstels. Hij heeft een aantal specifieke karaktertrekjes. Allereerst moet hij worden gebruikt met een gesloten deksel op de barbecue, anders eindigt hij op de grond. Dat betekent dan meteen dat hij onder dat deksel moet passen, en dus alleen geschikt is voor de wat grotere barbecues. Ook kan hij pas worden gebruikt als de barbecue is afgekoeld: een gesmolten Grillbot doet niet veel meer.  

De Grillbot kuiert rond onder het geslote deksel, terwijl de borstels het rooster of de grillplaat schoonmaken. Als hij tegen de zijkant van het deksel botst, draait hij om en kiest hij een andere weg. Dat gaat allemaal natuurlijk niet geruisloos.

De  schoonmaaktijd kan worden ingesteld met een druktoets: een keer drukken voor een schoonmaakbeurt van 10 minuten, twee keer voor twintig minuten en drie keer voor een half uur. Vijf seconden na het instellen begint hij te werken: binnen die tijd moet hij op de barbecue worden geplaatst, met gesloten deksel.  

De Grillbot wordt in de VS verkocht voor 120 dollar.