Robot-leeuwinnen verdedigen wereldtitel in Sydney

Tussen 2 en 7 juli vindt in Sydney het wereldkampioenschap RoboCup plaats, waar de TU Eindhoven haar wereldtitel verdedigt. De robots dragen dit jaar vrouwelijke namen, als eerbetoon aan het succes van de Oranje Leeuwinnen. Ze hanteren ook een nieuwe strategie-aanpak: per tegenstander is er een toegesneden strategie.

Elk jaar vinden de robotkampioenschappen plaats en het TU/e-team, Tech United, eindigt sinds 2008 elke keer in de finale. Behalve bij het voetbal speelt Tech United mee in de categorie voor zorgrobots.

In 2018 won Tech United het wereldkampioenschap op de RoboCup in Montréal. Er staat dus heel wat op het spel. Als eerbetoon aan de buitengewone prestaties van de Nederlandse voetbal-leeuwinnen, kregen de spelers van het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven dit jaar een nieuwe naam. De selectie voor het wereldkampioenschap dat zal plaatsvinden van 2 tot 7 juli in Sydney zal bestaan uit sterspelers Lieke Motors en Vivianne Wielema in de aanval, Jackie Groenestroom op het middenveld, en Dominique Bluetooth en keeper Sari van Verenstaal in de verdediging. Lineth Rekenbrein staat als invallende aanvaller te popelen om haar spelminuten te pakken.

Extra snel door experimentele wielen

"We hebben de robots de afgelopen periode weer flink kunnen verbeteren, meldt teamcaptain Wouter Kuijpers: "De dribble-kwaliteiten van de spelers zijn sterk verbeterd. Wielema is een nieuw type voetbalrobot dat speciaal is uitgerust met 8 aangedreven wielen voor ultra-snelle moves. Dat maakt haar bijna net zo snel als Usain Bolt op de 100 meter."

Speciale strategie per tegenstander

Kuipers: "Het team heeft in het geheim getraind op gevarieerde strategieën bij spelhervattingen zoals inworpen en vrije trappen." Door een nieuw stuk software is het nu namelijk mogelijk om een strategie te kiezen die perfect is toegesneden op de betreffende tegenstander. "Zo zal het gemakkelijker worden om door de Chinese verdediging te stoten en zullen de Japanners niet zo dicht bij onze goal kunnen komen," aldus Kuijpers.

Zorgrobots

Tech United speelt ook mee in de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots. In deze categorie gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team gebruikt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet Hero. De Eindhovense robot blinkt vooral uit in zijn ‘wereldmodel’, de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast.

Tijdens de ‘challenges’ krijgen de robots opdrachten via de populaire messaging service Telegram, zoals "Find Josja in the living room" en "Take out the garbage". Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.

Live de uitzendingen volgen

De eerste robotvoetbal-wedstrijd zal gespeeld worden op donderdagochtend 3 juli om 9u lokale tijd (het is in Sydney 8 uur later dan in Nederland, dus 1u voor ons). De halve finales zijn op zondagochtend 9u en 10:30u (1 resp 2:30u) en de finale begint om 14:30u (6:30u zondagochtend Nederlandse tijd). Alle wedstrijden worden live uitgezonden via robocup.live .