Robot-leeuwinnen dubbel wereldkampioen in Sydney (video)

Het Nederlandse dameselftal zag gisteren in Lyon de wereldtitel aan hun neus voorbij gaan, maar in Sydney werden de robot-leeuwinnen van TU Eindhoven maar liefst twee keer wereldkampioen op de RoboCup.

De RoboCup is het jaarlijkse internationale toernooi voor autonome (zelfsturende) robots. Het team van TU Eindhoven, Tech United genaamd, won vorig jaar het wereldkampioenschap in Montréal en wist zich dit jaar te plaatsen in de finale tegen het Chinese team. Vanwege de successen van het Nederlandse damesvoetbalteam gaf Tech United haar robots dit jaar een nieuwe naam, te weten: Lieke Motors, Vivianne Wielema, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en keeper Sari van Verenstaal.

Nederland stond lang achter op China, maar Tech United wist in de laatste minuut de score gelijk te maken, wat resulteerde in een spannende verlenging. Uiteindelijk maakte Lineth Rekenbrein vlak voor het eindsignaal de 6-4, waardoor Tech United zich kon verzekeren van de wereldtitel. 

Leren van elkaar

Liefhebbers kunnen de complete finale hieronder terugkijken. De regels zijn iets aangepast ten opzichte van de FIFA-regels, er wordt namelijk gebruik gemaakt van een kleiner veld, een kleiner doel en minder spelers per team. Opvallend is verder dat strategieën niet angstvallig geheim worden gehouden door de voetbalcoaches, maar juist gedeeld en besproken, zodat teams van elkaar kunnen leren. Hierdoor gaat de technologie veel sneller vooruit. Vervolgens worden de innovaties van de voetbalrobots ook weer gebruikt om robots voor zorg en reddingswerkzaamheden te verbeteren.

Tekst gaat verder onder de video

Zorgrobots

Tech United speelde ook mee in de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots. In deze categorie gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team gebruikt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet HERO en blinkt vooral uit in zijn ‘wereldmodel’, de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D-kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast. Tijdens de ‘challenges’ kregen de robots opdrachten via de populaire messaging service Telegram, zoals “Find Josja in the living room” en “Take out the garbage”. Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.

Tech United nam met een ruime voorsprong op de nummer twee de wereldbeker mee naar huis. Het is voor het eerst dat het team van TU Eindhoven twee wereldbekers wint.