Robot last aan onderwaterschip tijdens de vaart (video)

Geplaatst door Maartje Henket

Er is een onderwaterrobot in de maak die een ​​beschadigde scheepsromp kan repareren terwijl deze nog onderweg is. De bot wordt begin 2023 getest.

compilatie met afbeeldingen van de bot, de werking van het systeem en details van een te lassen scheepshuid
Projectafbeeldingen van de TU Delft

11 partners uit 7 landen werken nu twee jaar aan de bot in het Resurgam-project (Robotic Survey, Repair and Agile Manufacture) dat zal resulteren in een wrijvingsroerlastechnologie (friction stir welding; FSW) die voorkomt dat schepen voor reparaties in het droogdok moeten.

Het proces van aanmeren is extreem kostbaar voor de industrie, omdat het schip hierdoor dagenlang stil kan liggen, maar dankzij de Resurgam-technologie kan een responsieve reparatie worden uitgevoerd, vanaf een afgelegen afstand, waar ook ter wereld. Dit zou de industrie veel tijd en geld besparen doordat het schip ongestoord zijn weg kan vervolgen. De technologie maakt ook dat gespecialiseerde duikers niet meer onder vaak gevaarlijke omstandigheden aan de scheepsromp hoeven te werken.

Het Britse ingenieursbureau Forth was technisch beheerder van het initiatief. Andere partners waren de universiteiten van Delft, Limerick, Lancaster; The Welding Institute en het Joining 4 Innovation Centre (VK); Aclunaga en Aister (Spanje); Europese lasfederatie (Portugal); Stitweld (Frankrijk); Engitec Systems International (Cyprus); en Gisbir (Turkije).

Projectleider Chris Downham van Forth: “Een grote uitdaging voor het team van Forth was het ontwerp van een frame dat aan de zijkant van een scheepsromp kon worden gemonteerd om het lassen onder water in een verticaal vlak te laten plaatsvinden. Om het gereedschap aan de romp te bevestigen, kwamen we op het idee van een cirkelvormig rupsbandframe dat de las aan de romp zou houden door vier supersterke R1000-elektromagneten te gebruiken. We zullen de functionaliteit van het gereedschap testen in Forth’s Deep Test Pond, een van de grootste faciliteiten in zijn soort in het VK, die 1,2 miljoen liter water kan bevatten, en we zijn enthousiast over de volgende stap wanneer de apparatuur op de commerciële markt wordt gebracht.”

Het conceptontwerp van Forth.

Dit zal alleen lukken als het project na de test verdere financiering krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *