Robot als onkruidbestrijder

Het is weer lente! Dat is ook goed nieuws voor tuinliefhebbers. Maar ja, dat onkruid… Gelukkig is er hoop voor de bloemen en planten: de Tertill Weeding Robot. Deze handige ‘mini-tuinman’ rekent af met al het onkruid in de tuin.

Sensoren herkennen onkruid en snijden het bij de grond af met een speciale trimmer. Het robotje heeft vierwielaandrijving en kan zich door de vorm van de wieltjes ook over oneffen terrein bewegen en zelfs hellingen beklimmen tot ongeveer 40%. 

Lang of kort

De gerobotiseerde tuinman is uitgerust met zonnecellen en een waterdichte behuizing. Via Bluetooth stuurt het tuinhulpje data over de tuin naar een app. Tertill herkent onkruid als volgt en heel simpel: onkruid is kort, planten zijn lang. Een plant die hoog genoeg is activeert een sensor die de robot doet wegdraaien. Een plant die kort genoeg is activeert een sensor die de trimmer activeert. Kleine plantjes moeten wel worden beschermd door een speciaal draadje te plaatsen dat de robot herkent en automatisch ontwijkt.

Afbakening

Eén Tertill is voldoende voor een gemiddelde tuin, maar die moet wel een duidelijke afbakening hebben zoals een hek, rand, sloot of biels. Anders gaat het ijverige robotje op de stoep of straat aan de slag. Wanneer er zonlicht is, zelfs op bewolkte dagen, zet de zonnecel het licht om in elektriciteit. De robot slaat de energie op in een batterij, die je niet hoeft te worden opgeladen of vervangen. Omdat het een op hoogte gebaseerde techniek gebruikt, is Tertill niet geschikt voor gebruik op een grasveld.

Loop een rondje mee met Tertill door de tuin.