Roadmap voor gebouwintegratie van zonnepanelen helpt Nederlandse bipv-sector vooruit

Het zelf opwekken van zonnestroom is in Nederland voor kleinverbruikers inmiddels goedkoper dan stroom afnemen bij een energiebedrijf. Voor daadwerkelijk grootschalige implementatie moeten zonnepanelen echter esthetisch en functioneel beter geïntegreerd worden in de gebouwde omgeving. Het kan mooier en het moet mooier, want publiek draagvlak in een dichtbevolkt en immer kritisch Nederland, komt te voet en gaat te paard. Tijdens de Sunday, waar ECN als sponsor aanwezig is, wordt er als antwoord op dit vraagstuk een roadmap voor gebouwintegratie van zonnestroomproducten (BIPV) gepresenteerd.

Tijdens de Sunday 2015 op woensdag 18 november staat gebouwintegratie centraal. Zo vindt in het ochtendprogramma een panelgesprek plaats waarbij onder meer Helen Visser van Bouwend Nederland aanschuift. Bouwend Nederland wil dat vanaf 2020 alle nieuwbouwproductie in de woning- en utiliteitsbouw energieneutraal is en vanaf 2050 alle bestaande gebouwen in Nederland energieneutraal zijn. De vereniging van bouw- en infrabedrijven ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor (gebouwgeïntegreerde) zonne-energieproducten.

Architect Harold van de Ven (Best Architecten en een van de andere panelleden) realiseert vanuit de vraagstelling ‘wat zou het mooi zijn als onze dakbedekking ook zonnestroom zou kunnen opwekken en er nog steeds mooi uitziet’ al geruime tijd BIPV-projecten. In de dagelijkse praktijk gebruikt hij als architect zelfs alleen nog maar dakbedekkingen die ook zonnestroom produceren.

Naast Visser en Van de Ven nemen ook Ronald Franken (Aedes, koepelvereniging van woningcorporaties), Peter Fraanje (Nederlands Verbond Toelevering Bouw), Teun Bokhoven (Duurzame Energie Koepel), Wiep Folkerts (Solar Energy Application Centre) en Dennis de Jong (Solarcentury) deel aan het panelgesprek.

De Sunday is het grootste nationale congres over zonne-energie in Nederland. Ieder jaar komt iedereen die betrokken is bij zonne-energie naar het evenement. Onderzoekers, promovendi, producenten, importeurs, leveranciers, installateurs, adviseurs en bestuurders. ECN is één van de sponsoren van het congres, en verzorgt enkele presentaties (onder andere via SEAC en Solliance).

Alle sprekers en het volledige programma zijn via de website http://www.sundaynl.nl/ te raadplegen.