Ring meet vitamine D (video)

De Nederlandse start-up e-Senses heeft in samenwerking met Holst Centre een persoonlijke zonlicht-, daglicht- en vitamine-D-coach ontwikkeld. Deze ‘Helios smart ring’ geeft persoonlijke feedback op de hoeveelheid zonlicht waaraan de drager is blootgesteld en de hoeveel vitamine D die daarmee wordt aangemaakt, gekoppeld aan huidtype en gedrag. Dit helpt bij het verkrijgen van een perfecte balans tussen zonbescherming en het voldoende aanmaken van vitamine D.

Vitamine D is essentieel voor sterke tanden, spieren en botten en heeft aantoonbare impact als het gaat om kankerpreventie. Het wordt aangemaakt in onze huid door blootstelling aan zonlicht en zonlicht zelf is weer goed voor het immuunsysteem en de mentale en fysische gezondheid. Maar we zijn ook allemaal op de hoogte van de gevaren van teveel zonlicht, wat ertoe leidt dat we ons beschermen tegen gevaarlijke UV-straling. In combinatie met veranderende werk-  en vrijetijdspatronen creëren we een levensstijl waarbij we teveel binnenshuis zijn. Het gevolg hiervan is dat zo’n miljard mensen op dit moment een tekort heeft aan vitamine D.

Profiel

De Helios ring kenmerkt zich door een stijlvol en waterdicht ontwerp, uitgevoerd in zwart en wit, dat om je vinger past. Samen met de beschikbare app meet de ring de blootstelling van zon- en daglicht van de gebruiker. Gebaseerd op het profiel dat is aangemaakt in de app berekent  de ring hoeveel vitamine D je aanmaakt op dat moment. Om het profiel aan te maken selecteer je een van de zes voorgeprogrammeerde huidtypes, welke kleding je draagt en/of je zonnebrandcrème gebruikt.

De Helios app (iOS en Android) laat de dagelijkse vitamine-D-productie zien en informeert je wanneer je de minimale hoeveelheid daglicht hebt bereikt. Ook kun je statistieken zien per week, maand en jaar met betrekking tot daglicht, zonlicht en vitamine D. De daglichtcoach motiveert de gebruiker om elke dag genoeg daglicht op te nemen terwijl de zonlichtcoach je adviseert over bescherming (gebruik van zonnebrand, schaduw opzoeken, omdraaien) tegen UV-straling radiatie om verbranding door de zon te voorkomen.

Stijlvol

"Met de Helios wilden wij een zinvol smart device ontwikkelen met een stijlvol design", aldus Gleb Nikeschin van e-Senses. "De bijdrage van Holst Centre was van onschatbare waarde en heeft ons geholpen met de technologie en hun expertise in miniatuur low-power elektronica. Het was fijn om een innovatiecentrum te vinden dat een risico wilde nemen met dit project."

Ook het Holst Centre vond de samenwerking prettig. Jeroen Schram: "Samen hebben we de mogelijkheden van elektronische design gepushed tot het uiterste om één van de kleinste, krachtigste en efficiëntste apparaten van zijn soort te ontwikkelen. Het laat zien dat de technologieën die we ontwikkelen bij Holst Centre klaar zijn voor de commerciële markt."

De Helios smart ring is verkrijgbaar vanaf februari 2017. De ring is nu al te koop als pre-order via crowdfunding platform Indiegogo. E-Senses zal ook aanwezig zijn op de Holland Start-up Pavilion op CES 2017 in Las Vegas op 5 januari 2017.

http://www.holstcentre.com/

http://e-senses.com/