RI&E moet niet slechts een vinkje in het kwaliteitssysteem zijn

Waar krijg je mee te maken als je als deskundige een RI&E hebt uitgevoerd bij een bedrijf waar later een dodelijk ongeval plaatsvindt? Welke lessen zijn hieruit te leren? Een belangrijke conclusie is dat de RI&E weinig nut heeft wanneer de RI&E slechts een vinkje is in het kwaliteitssysteem is of een moetje omdat de OR het vraagt, of meer van soortgelijke argumenten, aldus Jannet Bergman, arbeids- en organisatiedeskundige.

Najaar 2023

Bergman: “Dat was even schrikken. Ik kreeg een telefoontje van een inspecteur van de Nederlandse arbeidsinspectie. Hij vroeg me of ik de persoon was die een RI&E had uitgevoerd bij een bedrijf waar een dodelijk ongeval had plaatsgevonden.

De vraag was of ik bedrijf X kende en of ik daar een paar jaar eerder als externe arbokerndeskundige een RI&E had uitgevoerd? Dat was ik inderdaad. En of ik naar een kantoor van de Nederlandse Arbeidsinspectie wilde komen? Ik was geen verdachte in het onderzoek, werd er nog bij vermeld, ik zou gehoord worden als getuige. ‘Mijn RI&E’ was de meest recente die het bedrijf had, ook al was deze inmiddels een aantal jaar oud.”

Lees verder op: https://www.werkenveiligheid.nl/rie/werkwijze/dodelijk-ongeval-de-rie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *