Revolutionaire oplossing voor medische diagnose

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum Imec en de Amerikaanse Johns Hopkins University gaan samen met Marc Coucke, Michel Akkermans en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, Midiagnostics oprichten voor de ontwikkeling van Milab. Zij willen een compleet medisch laboratorium integreren op een chip van slechts enkele cm2. De chip zal volledig op zichzelf moleculen of cellen in lichaamsvloeistoffen analyseren (DNA, proteïnen, virussen, bloedcellen, …). Het unieke aan Milab is dat het alle stappen van de test omvat, van de monsterafname en de verwerking van het monster tot de analyse van de resultaten. Nu gebeuren zulke testen in gespecialiseerde laboratoria.

Milab belooft een ware revolutie te veroorzaken in de medische diagnostiek. Voor deze ontwikkeling brengen de partners 60 miljoen euro samen. Het nieuwe bedrijf Midiagnostics zal uitgaan van bestaande en nog te ontwikkelen IP van Imec en Johns Hopkins University. Midiagnostics zorgt voor de ontwikkeling, conceptvalidatie en klinische validatie van Milab. Die ontwikkeling gaat plaatsvinden bij Imec door de onderzoeksteams van Imec en Johns Hopkins University, die uitgebreid worden met 50 nieuwe medewerkers.

Met Milab kunnen veelgebruikte testen zoals voor CBC (complete blood count) en PSA (prostaat-specifiek antigen) en voor detectie van specifieke virussen, bijvoorbeeld HIV, ebola of hepatitis, ontwikkeld worden. Dergelijke testen gebeuren nu  in een gespecialiseerd laboratorium met dure apparatuur en het duurt vaak één of meer dagen voor de resultaten beschikbaar zijn. Door deze testen volledig te integreren in een ‘disposable’ Milab, waarbij de data naar een smartphone worden gestuurd, kunnen ze snel en goedkoop, thuis of bij de dokter gebeuren, en krijg je onmiddellijk de resultaten.

"Milab zal een revolutie teweegbrengen in de medische diagnostiek. Het verhoogt de efficiëntie van de gezondheidszorg en doet ook de kosten van de zorg aanzienlijk dalen: doktersbezoeken worden efficiënter, behandelingen worden pas gestart als ze nodig zijn en zullen veel specifieker gebeuren, dure lab-analyses worden vermeden", zegt Luc van den Hove, CEO van Imec. "We zijn heel trots dat we deze uitzonderlijk grote investering gerealiseerd hebben om dit veelbelovende concept tot commercialisering te brengen. De ontwikkeling van een dergelijke game changer in de medische sector vraagt om topexpertise uit zowel de medische sector als de sector van de nano-elektronica. Johns Hopkins University en Imec zijn wereldleiders in onderzoek in deze domeinen. De samenwerking tussen een Amerikaans en een Europees instituut zal ook de wereldwijde commercialisering versnellen."

"Midiagnostics is een unieke combinatie van wereldklasse technologie, innovatie en ondernemerschap, die het potentieel heeft om een enorme maatschappelijke meerwaarde te geven. Milab kan een transformatie teweegbrengen in de gezondheidszorg, hetgeen kan resulteren in betere toegankelijkheid, efficiëntie en effectiviteit in het domein van diagnostiek. Ik ben ervan overtuigd dat de toekomstige mogelijkheden van Milab onze verwachtingen zullen overtreffen," zegt Marc Coucke. "Ik ben er trots op een dergelijk project, op wereldniveau, maar verankerd in België, te kunnen steunen."

"Mijn persoonlijke interesse in dit project, waarbij niet alleen het medische en economische belang, maar ook de humanitaire dimensie erg belangrijk is, hebben mij overtuigd om mee te investeren in Midiagnostics en om ook andere investeerders helpen te overtuigen. Milab dient een nobel doel, het wil gezondheid dichter bij de mensen brengen, toegankelijker maken voor iedereen, en een oplossing bieden voor preventieve en gepersonaliseerde zorg," zegt Michel Akkermans, ondernemer en toekomstige vicevoorzitter en lid van de raad van bestuur van Midiagnostics. "Imec en JHU’s indrukwekkende wetenschappelijke en technologische basis, en het al verrichte onderzoek ondersteunen mijn overtuiging dat dit project een succes zal worden."

Roald Borré, co-head of venture capital bij PMV. "Deze investering past perfect in de succesvolle portefeuille diagnosticabedrijven die wij in het verleden hebben opgebouwd. Een ontwikkeling als deze vraagt niet alleen wetenschappelijke en commerciële topexpertise, maar ook aanzienlijke onderzoeks- en ontwikkelingsbudgetten. Het consortium dat hier bijeengebracht is, garandeert een goede basis voor een vruchtvolle samenwerking. Betere diagnoses zullen in de toekomst de basis van de gezondheidszorg uitmaken. Het is voor PMV dan ook zeer belangrijk in dit gebied de juiste initiatieven te financieren."