Revalidatierobot met tol-vormige lier, sterke veer, en slimme algoritmes (video)

Jaarlijks krijgen drie miljoen Europanen een beroerte. Van degenen die dat overleven, kan 40% na drie weken nog niet zonder hulpmiddelen lopen. Ze moeten dan revalideren. Maar als steeds meer ouderen willen revalideren, worden therapeuten steeds sterker belast. Toch? Toch niet, denkt Heike Vallery, hoogleraar Human Motor Augmentation aan de TU Delft. Ze bedacht samen met een Zwitsers-Nederlands consortium een slim robotondersteuningssysteem met een handig mechaniek, de Rysen.

De TU/D ontwierp het mechanische en het regeltechnische concept. "Patiënten stappen in een harnasje dat, via een railsysteem aan het plafond, met banden verbonden is met de robot. De grootste onderzoekuitdaging was dat ze zich zijwaarts moeten kunnen bewegen", zegt Michiel Plooij van Motek Medical, dat het systeem op de markt brengt. "We zochten naar een manier om dat door middel van slimme mechanica met kleine motoren te realiseren. Dat is gelukt: dit apparaat plug je in met een standaard stekker die je thuis ook hebt, zo weinig vermogen is er nodig."

Cruciaal daarin is een lier in de vorm van een ouderwetse tol die zorgt dat de patiënt altijd aan alle kanten even stevig kan worden ondersteund, waar hij zich ook in de ruimte bevindt. Een andere slimmigheid zit in een sterke veer.

Door nog te ontwikkelen algoritmes verwachten de onderzoekers dat de robot in toekomst leert wat iemand nodig heeft en zich automatisch afstemt op zijn behoeften. "Op korte termijn zou het systeem kunnen detecteren dat je met rechts gekke stappen maakt en je kunnen trainen om dat af te leren. Op langere termijn zou het systeem kunnen leren waar je precies in het revalidatieproces zit."