Categories: Actueel

Rekenen met je lichaam

Bij het leren rekenen helpt het om te zien dat twee knikkers minder ruimte innemen dan twintig. Of om te voelen dat een zak met tien appels meer weegt dan een zak met één appel erin. Tijdens zijn promotieonderzoek aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit bekeek Krause welke hersengebieden grootte representeren en hoe zij samenwerken. Daaruit concludeerde hij dat de grootte van een getal verbonden is met lichamelijk waargenomen groottes..

Lichamelijk waargenomen groottes

Zo liet hij volwassen proefpersonen in een afbeelding met achttien getallen steeds het grootst afgebeelde getal zoeken. Soms was dat getal ook qua betekenis het grootste, maar soms ook niet. Het vinden van het grootst afgebeelde getal ging sneller wanneer dat ook qua betekenis het grootste was. "Sensorische informatie over groot en klein hangt dus samen met het begrip van getallen", aldus Krause. "Het combineren van die kennis maakt onze getalverwerking effectiever."

Meer fruit, harder drukken

Ook bij jonge kinderen is er al zintuiglijk begrip van grootte in de hersenen. Krause liet hen in een computerspel een platform, met daarop veel of weinig fruit, omhoog bewegen door met de hand op een knop te drukken. Hoewel de hoeveelheid kracht geen rol speelde in het omhooggaan van het platform – het simpelweg drukken op de knop was voldoende – duwden de kinderen harder als er veel fruit op het platform lag en minder hard als er weinig fruit op lag.

Toepassingen in onderwijs

Krause denkt dat zijn resultaten in het wiskundeonderwijs kunnen worden toegepast. "Als getalgrootte en andere lichaamsgerelateerde informatie over grootte inderdaad samen gerepresenteerd worden in het brein, moeten we deze link tijdens onderwijs proberen te versterken. Bijvoorbeeld door een rekenstok te gebruiken, waardoor je het verschil tussen een meter en tien centimeter voelt wanneer je hem met twee handen vasthoudt. Of door hulpmiddelen te ontwikkelen waarmee je een hoeveelheid licht ziet of een hoeveelheid geluid hoort die correleert met de getalgrootte in een som."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

1 dag ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 dag ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

1 dag ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

1 dag ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

1 dag ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

1 dag ago