Categories: Actueel

Reactie FME op ING-rapport My Smart Industry

Digitalisering van productie- en bedrijfsprocessen zal de arbeidsproductiviteit in onze sector doen groeien. ING ziet kansen in geautomatiseerde fabrieken, effectiever datagebruik en efficiënter productontwerp. "De benodigde digitale technologieën zijn niet noodzakelijk nieuw, maar de implementatie ervan moet nu echt de hoofdprioriteit zijn", zegt FME en Smart Industry voorzitter Theo Henrar. "FME legt al lange tijd de nadruk op het belang van digitalisering. We hebben al in 2014 het Smart Industry Programma opgericht, dat bedrijven stimuleert om digitalisering te omarmen. Er zijn meer en beter opgeleide vakkrachten nodig, er moet intensiever samengewerkt worden in de keten en er moet volop geïnvesteerd worden in R&D."

Onderscheid

ING maakt in zijn rapport onderscheid tussen bedrijven van grote en minder grote omvang. Dat is terecht volgens Henrar. "De kansen en mogelijkheden voor technologische ontwikkelingen zijn niet hetzelfde voor alle bedrijven. Kleinere industriebedrijven hebben vaak niet de mankracht om voldoende kennis over nieuwe technologieën te ontwikkelen. Daarnaast is hun investeringskracht vaak geringer. Daarom legt FME kennisnetwerken aan, die de midden- en kleine industrie ondersteunen bij het implementeren van nieuwe technologie. En lobbyen we voor overheidssubsidies."

Daarnaast herkent FME de ING conclusie dat de complexiteit van wet- en regelgeving een serieuze barrière is. Henrar: "Dit werkt kostenverhogend en doet efficiëntieverbetering elders in de bedrijfsvoering teniet. Dat moét echt anders. Ik hoop dat minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, ook hier aandacht voor zal hebben in haar industriebrief die begin juli uitkomt."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago