Categories: Actueel

‘Ratelgeheugen’, nieuw computergeheugen door nanotechnologie

Met geconcentreerde ionenbundels hebben de onderzoekers de magnetische draden waardoor bits zich bewegen, beïnvloed en is het gelukt de bits op nanometerschaal te controleren en vervolgens een nieuw geheugen te bouwen. 

De bits in een nanodraad zijn voor te stellen als gebiedjes die twee mogelijke magnetische richtingen kunnen hebben, een 0 of een 1. Normaal gesproken worden alle bits tegelijk op 0 of 1 gezet bij de aanleg van een , omdat ze als kompasnaalden omklappen. De onderzoekers hebben nu aangetoond dat coherente verplaatsing van bits toch mogelijk is zonder dat er informatie verloren gaat. Deze manier van magnetisch datatransport is radicaal anders dan in huidige computers, waar ronddraaiende magnetische schijven mechanisch verplaatst worden om gegevens te adresseren.

Zaagtand

Door de ionenbeschieting op een slimme manier te variëren over een nanodraad ontstaat een repeterend, zaagtandvormig energielandschap. Deze asymmetrische zaagtand is cruciaal: het dwingt een domeinwand, het grensvlak tussen de bits, om in één richting te bewegen bij een wisselend magneetveld. Door het wisselende magneetveld keert de kracht op de domeinwand steeds om en wordt deze beurtelings over de helling geduwd, om vervolgens teruggeduwd te worden tegen de scherpe rand (zie figuur 1).

Na één cyclus van het magneetveld zijn twee domeinwanden precies één positie opgeschoven. Deze netto verplaatsing van een bit zou zonder zaagtandpotentiaal onmogelijk zijn! Figuur 2 toont ook het eerste experiment met een cirkelvormige magnetische draad: twee domeinwanden bewegen onder invloed van een wisselend magneetveld tegen de wijzers van de klok in. Door een cirkel te gebruiken kunnen de domeinwanden altijd ronddraaien en blijven de bits behouden. Dit eenrichtingsverkeer van de domeinen is een beweging die doet denken aan een ratel of ‘ratchet’.

Unieke kansen

De Eindhovense vondst biedt unieke kansen voor de ontwikkeling van alternatieve geheugenconcepten. Na de proof-of-principle experimenten richten de wetenschappers zich op een volgende generatie ratchet, die gebaseerd zal zijn op radicaal nieuwe effecten, zoals via het gebruik van spinstromen die gegenereerd worden in de aangrenzende niet-magnetische lagen of door de beïnvloeding van de domeinwandbeweging met elektrische velden. Dit zijn boeiende uitdagingen op het grensvlak van fundamentele wetenschap en nanotechnologie.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago