RapidPro Start-up award voor 10XL

10XL heeft de RapidPro Start-up Award gewonnen, de prijs ter stimulering van start-ups op het gebied van additive manufacturing/3D-printen. Het bedrijf past volgens de jury een combinatie van verschillende technieken toe die veel mogelijkheden bieden: robotica, 3D-printen en een externe as voor een lange tafel (6 meter).

De awardwinnaar liet op de stand onder meer een 3D-geprinte kunststof boot zien. “Wat 10XL onderscheidt, is dat zij functionele delen printen met gerecyclede kunststoffen”, aldus de jury. “Daarmee spelen zij goed in op de circulaire economie trend en geven ze plastic afval een zinvol tweede leven.” 10XL heeft hiermee volgens eigen zeggen de grootste 3D printer van Nederland ontwikkeld en produceert daarmee producten tot een afmeting van l x b x h = 6.000 x 2.000 x 1.500 mm uit (gerecycleerde) thermoplastische materialen. Het bedrijf vervaardigt modellen en onderdelen voor o.a. de maritieme sector en de meubelindustrie, maar kan ook complexe modellen, prototypes en grotere functionele onderdelen fabriceren voor o.a. defensie.
 
Recyclebaar
“In principe is er geen ontwerplimiet bij 3D printing”, aldus Joep Grapperhaus, Chief Technoloy Officer. “Onze specialisatie is het vervaardigen van grotere producten en modellen uit PP-glas, ABS-koolstof en gerecycleerde verbindingen tot een lengte van 6 meter. Daarbij is het uitgangspunt dat de producten volledig weer recyclebaar zijn tot herbruikbaar materiaal. Om dergelijke grote producten en modellen te kunnen 3D printen, zijn we uitgegaan van een productslede die beweegbaar is op een track van 14 meter. Thans zijn wij het enige bedrijf in Nederland dat dergelijke grote modellen 3D kan printen. Voor de afwerking van het product hebben we gekozen voor een freesbewerking, omdat dit snel en nauwkeurig is. Het ruwe geprinte product wordt derhalve glad en op maat afgeleverd”.
 
Lees een uitgebreid artikel over 10XL in de komende editie van Product Magazine, die verschijnt rond 20 april. Nog geen abonnee? Kijk op www.productmagazine.nl voor de mogelijkheden.


Info: www.10-xl.nl