Rapid Shape brengt TNO’s 3D-printer op markt

De 3D-printer die TNO de afgelopen vier jaar ontwikkelde, wordt nu door de nieuwe Duitse firma Rapid Shape op de internationale markt gebracht. VDL-ETG uit Almelo bouwt de machine die een grote stap vooruit is in de snelheid van 3D-printen: hij kan tot wel 9 keer sneller printen dan voorgaande 3D-printers.

De desktop 3D-printer bouwt objecten laag voor laag op uit een lichtgevoelige hars. Met een beamer worden delen van de hars belicht die daardoor uitharden. Tot nu toe produceren commerciële 3D-printmachines gemiddeld tot 1 centimeter per uur. De nieuwe desktop 3D-printer van TNO kan, afhankelijk van het type hars, tot 9 centimeter per uur printen. Door deze toename in productiesnelheid kan de machine vaker voor manufacturing ingezet worden en niet alleen voor prototyping, zoals dat tot op heden gebeurt.

Marktklaar

TNO is vier jaar geleden gestart met de ontwikkeling van deze 3D-printtechnologie. In een vroeg stadium is machinebouwer VDL-ETG bij de ontwikkeling betrokken voor engineering en productie. Nadat het prototype is gebouwd, heeft VDL-ETG de machine verder marktklaar gemaakt. De Duitse firma Rapid Shape introduceert de machine op de internationale markt.

Toepassingen

Rapid Shape biedt de machine aan voor het produceren van modellen. Deze worden gebruikt om afgietsels te maken voor de juwelenindustrie en tandtechnische industrie.
TNO wil de 3D-printtechnologie verder ontwikkelen op andere toepassingsgebieden, zoals gehoorapparatuur en het verwerken van nieuwe materialen, zoals technische keramiek.