Categories: Actueel

Radboud Universiteit vindt verbod publicatie onbegrijpelijk

Roel Verdult en Baris Ege (beiden Radboud Universiteit Nijmegen) en Flavio Garcia (Universiteit van Birmingham) zijn de betrokken onderzoekers. In hun wetenschappelijke artikel tonen zij aan dat er sprake is van een gebrek in de beveiliging van de Megamos chip die gebruikt wordt in startonderbrekers in verschillende merken auto’s. De chip stamt uit het midden van de jaren negentig en is inmiddels verouderd, maar wordt desondanks nog veel gebruikt in de autoindustrie. Het artikel onthult in wiskundige termen de zwakheid van de chip, en is gebaseerd op een analyse van publiekelijk beschikbare informatie. In de publicatie wordt volstrekt niet beschreven hoe een auto gemakkelijk gestolen kan worden. Er is heel andere informatie nodig om dat te kunnen.

De onderzoekers hebben de chipfabrikant negen maanden voor de beoogde publicatie op de hoogte gesteld (november 2012) zodat deze maatregelen zou kunnen nemen. De Nederlandse overheid hanteert zes maanden als een redelijke notificatietermijn voor responsible disclosure. De onderzoekers hebben er van begin af aan bij de chipproducent op aangedrongen om de eigen klanten te informeren.

De uitspraak van de Engelse rechter legt ernstige beperkingen op aan de vrijheid van academisch onderzoek op een maatschappelijk uitermate relevant terrein (cyber security), maar de Radboud Universiteit respecteert de uitspraak van de rechter.

Omdat er inmiddels een bodemprocedure loopt, gaat de Radboud Universiteit niet verder in op de zaak en de verwachte afloop.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

1 dag ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 dag ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

2 dagen ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

2 dagen ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago