Categories: Actueel

Radarchip voor zelfrijdende voertuigen

Als belangrijke stap naar de volledig geautomatiseerde auto is de ontwikkeling ontwikkeling van een eerste demonstratiechip in 28 nm Cmos technologie goed op schema. Infineon  en Imec verwachten de eerste monsters van de sensorchips te kunnen presenteren in het derde kwartaal van 2016. Een complete demonstrator van het radarsysteem is voorzien voor begin 2017.

In de huidige voertuigen met ‘driver assistance’ functies bevinden zich één tot drie radarsystemen. In de toekomst zullen dat er in volledig geautomatiseerde auto’s een stuk of tien zijn, naast tien andere sensorsystemen met camera- of lidar-technologieën.

"Infineon draagt nu bij aan de veiligheidsschil om de gedeeltelijk en volledig geautomatiserde auto", zegt Ralf Bornefeld, vicepresident en algemeen directeur Sense & Control bij Infineon Technologies. "In de toekomst gaan we radar-sensorchips produceren, als een single-chip oplossing in een klassiek Cmos-proces, voor toepassingen als automatisch parkeren."

"Infineon is een waardevolle partner in ons R&D-programma voor geavanceerde Cmos radartechnologie op 77 GHz en 79 GHz", zegt Wim van Thillo, programmadirecteur perceptive systems bij Imec. "Vergeleken met de mainstream 24-GHz-band, maken de 77- en 79-GHz-banden een hoger nauwkeurigheid mogelijk in bereik-, doppler- en hoek-detectie. Met die voordelen willen we radar-prototypen maken met geïntegreerde integrated multiple-input, multiple-output (MIMO) antennes die niet alleen grote objecten waarnemen, maar ook voetgangers en fietsers, zodat ze bijdragen aan een veiliger verkeer."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

4 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

6 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

6 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

6 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

7 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

13 uur ago