Raam als beeldscherm

De Koreaanse elektronicareus Samsung meldt een belangrijke doorbraak op led-gebied, waardoor het bedrijf in staat moet zijn om grote, geavanceerde displays te produceren met panelen van normaal glas. Dat zou het binnen de komende tien jaar mogelijk maken om ramem tevens te kunnen laten functioneren als verlichting of als beeldscherm.

Het Samsung Advanced Institute of Technology is erin geslaagd om (bijna) monokristallijn galliumnitride aan de brengen op een amorf glassubstraat, in plaats van op het gebruikelijke saffiersubstraat. Daardoor kunnen significant grotere schermen tegen lagere productiekosten worden gemaakt. Het duurt nog wel een jaar of tien voordat de technologie geschikt is voor commerciële productie.

Er zijn nu GaN led’s beschikbaar met een breedte van ongeveer 5 cm – met de nieuwe technologie zouden ze volgens Samsung 400 maal groter kunnen worden. Dergelijke led’s worden gebruikt als backlight in consumentenproducten als tv’s, maar de komende jaren zouden ze ook kunnen worden ingezet als ‘large-size’ verlichting of voor geavanceerde displays.

Het onderzoek van Samsung is gepubliceerd in de online-uitgave van  Nature Photonics, een maandelijkse wetenschappelijke publicatie van de Nature Publishing Group.