Produceren in daluren fors goedkoper

Nu de energierekening voor veel bedrijven fors oploopt, wordt investeren in automatsering nog interessanter. Bij verspanen kan de kostenbesparing door in de daluren te werken zelfs zo groot zijn dat hiermee de kosten van een robot volledig worden gedekt. Er blijft zelfs maandelijks geld over, blijkt uit een analyse door BMO Automation.

Tags:
Electriciteitskosten per CNC-machine per uur
Electriciteitskosten per CNC-machine per uur

Heel wat verspanende bedrijven schrikken van de nieuwe energietarieven die ze moeten gaan betalen wanneer hun huidige contract afloopt. “We kennen voorbeelden van nieuwe, variabele contracten waarbij de prijzen substantieel stijgen”, zegt Frank Biemans, directeur BMO Automation. De kWh-prijs voor elektriciteit overdag vervijfvoudigt voor veel bedrijven. Opvallend is daarnaast het grote verschil tussen piek- en daluren in de nieuwe contracten. Dat heeft het BMO team aan het denken gezet.

Biemans: “We hebben onszelf de vraag gesteld of het bij deze hogere tarieven loont om de productie naar de daluren te verplaatsen.” Met een ‘ouder’ vast contract is het verschil tussen piek- en daltarief klein: omgerekend naar een doorsnee 5-asser kost een uur verspanen overdag €2,35 tegen €1,92 na 9 uur ’s avonds en in het weekend. Bij de nieuwe prijzen betaal je overdag  €11,20 per uur voor de stroom die een 5-assig bewerkingscentrum nodig heeft; in de daluren ligt het tarief op €7,36.

– €1600 per CNC per maand

Het verschil tussen piek- en daltarief bedraagt dus bijna 4 euro per uur per CNC machine. In Limburg en Brabant gaat het daltarief in om 21.00 uur ’s avonds; in de rest van het land bijna altijd om 23.00 uur. Het goedkope tarief loopt dan door tot 7 uur ’s ochtends. Daarnaast geldt in het weekend altijd het daltarief. In Limburg en Brabant kom je dan op 96 uren daltarief per week.  BMO Automation is met die 96 uur gaan rekenen. Dit zijn 420 productie-uren per maand, meer dan het aantal spindeluren dat menig verspanend bedrijf per machine haalt.

Bij een CNC machine met een 400V-150A aansluiting die gemiddeld op halve belasting draait, betekent dit dat de stroomkosten vanaf 2023 in de piekuren per maand 4704 euro per CNC machine bedragen. In de daluren is dit 3091 euro. Door de productie naar de daluren te verschuiven, kan een verspanend bedrijf per CNC machine per maand dus 1613 euro besparen.

Stel dat het bedrijf besluit om te investeren in een robotcel die twee (bestaande) freesmachines belaadt, dan spaart het zo elke maand 3225 euro uit. Daar staat afhankelijk van de configuratie een leasetarief van een robotcel van BMO Automation tegenover van 2500 euro per maand.

“Deze cel verdient zich volledig terug door de kostenbesparing op energie. Er blijft zelfs 700 euro per maand over”, vat Biemans de uitkomst van de berekening samen. Daarvan kunnen dan de stroomkosten van de robotcel worden betaald, die volgens BMO echter te verwaarlozen zijn. “De servomotoren in de robots die wij gebruiken schakelen zichzelf uit wanneer ze stilstaan. En de robot staat een groot deel van de tijd stil.” Bovenop deze besparing komen nog de extra uren die beschikbaar komen dankzij de robot en die voor extra output zorgen.

Biemans beseft dat het om gemiddelden gaat en dat bijvoorbeeld de aanwezigheid van zonnepanelen op het dak tot een heel andere uitkomst leidt. Maar sowieso biedt automatisering volgens Biemans een kans. “In de toekomst zullen we veel meer moeten kijken welke de beste uren zijn om de machines te laten lopen.”

Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *