Probeer nu zelf de kwantumomputer (video)

IBM stelt zijn kwantumcomputer beschikbaar voor iedereen die wil experimenteren met een nieuw soort computing met enorm verbeterde rekenkracht en -snelheid. Via de cloud kunnen gebruikers de technologie onderzoeken waarvan wetenscheppers zeggen dat die bepaalde probleem gaat oplossen die met de huidige supercomputers nog onoplosbaar zijn.

Nu grote ondernemingen als Google, Microsoft en IBM stilletjes investeren in de ontwikkeling van kwantumcomputers, begint het erop te lijken dat het niet meer lang duurt voordat de futuristische technologie gemeengoed gaat worden.

"Wij maken nu de geboorte van ‘quantum cloud computing mee", zegt Arvind Krishna, senior vicepresident en directeur van IBM Research. "Kwantumcomputers verschillen behoorlijk van de huidige computers, niet alleen in hoe ze eruit zien en waarvan ze zijn gemaakt, maar vooral in wat ze kunnen. Kwantum-computing wordt realiteit en de prestaties liggen ver voorbij de mogelijkheden van de huidige computers."

IBM zegt dat iedereen binnenkort experimenten kan doen met het computerplatform via de website die is verbonden met de IBM Cloud.

In tegenstelling tot gewone digitale computers werken kwantumcomputers met kwantumbits of ‘qubits, die tegelijkertijd in verschillende logische toestanden kunnen bestaan. Dat maakt het mogelijk om een groot aantal berekeningen simultaan uit te voeren, wat leidt tot uiterst snelle resultaten.

Hoewel kwantum-computing nog in de kinderschoenen staat, denken wetenschappers dat het kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in kunstmatige intelligentie en in materiaalwetenschappen en dat het de analyse van gigantische hoeveelheden data mogelijk gaat maken.

De kwantumprocessor van IBM bevindt zich in het Watson Research Center en is een eerste stap naar het bouwen van een universele kwantumcomputer met een nog veel groter potentieel.

Roger Kay, analist bij Endpoint Technologies Associates, zegt dat de nieuwe 5-qubit machine van IBM nog een relatief primitief toestel is en dat de onderneming al betere modellen ontwikkelt.

Op een gegeven moment zou de kwantumcomputer volgens Kay evenveel potentiële scenario’s kunnen analyseren als dat er sterren in het universum zijn. "Met zo’n rekenkracht," zegt Kay, "wordt decryptie bijna triviaal". De overheid zou geen enkele probleem meer hebben met het ontcijferen van encryptie door criminelen en terroristen. "Het publiek moet zich er wel van bewust zijn dat dan ook hun encryptie niet meer veilig is", aldus Kay.

De toegang tor de 5-qubit processor zal binnenkort mogelijk zijn, maar de exacte gegevens zijn nog niet bekendgemaakt. Ook is nog niet zeker of het gebruik gratis zal zijn.