Prijzen voor innovatieve fietsen

Voor de elfde keer organiseerde RAI Vereniging de verkiezing van de Fiets Innovatie Award. Een vakjury beoordeelde 27 fietsinnovaties van zeer uiteenlopende aard. Een van de eerste conclusies van de jury was, dat de fietsenbranche met de getoonde belangstelling voor deelname duidelijk aangeeft veel oog te hebben voor de noodzaak van productvernieuwing. De jury nomineerde eerder al zes inzendingen; na een pitch kwamen drie winnaars uit de bus.

Tot de drie winnaars van de Fiets Innovatie Awards 2016 behoren Sparta en Axa Stenman, die samen een  ‘connected e-bike’ realiseerden. Door een permanente internetverbinding met een door Axa ontwikkeld track & trace-systeem toe te passen op een e-bike, is de eigenaar altijd verbonden met zijn fiets. Hierdoor is het systeem in staat om een melding te geven als de fiets onverwachts wordt verplaatst of omvalt. Een gestolen of verplaatste fiets is op die manier ook weer op te sporen. Naast deze opsporingsfunctie krijgt de bezitter ook automatisch een melding met het advies de accu bij te laden als deze bijna leeg is of om een onderhoudsafspraak in te plannen.

De jury prijst de connectiviteit en ziet voor deze innovatie veel toekomstige toepassingen. Met deze eigentijdse ontwikkeling verbinden Sparta en Axa Stenman de eigenaar online met zijn fiets.

Elektronisch schakelen

Ook Sram Europe viel in de prijzen: met hun eTap wordt elektronica toegevoegd aan het schakelwerk op de fiets. De eTap is draadloos en werkt met schakelflippers die verwarring tussen op- en terugschakelen minimaliseren. Het systeem bevat een ingebouwd coderingsalgoritme. De schakelsignalen worden verzonden en ontvangen met behulp van een draadloos protocol dat door Sram is ontwikkeld. De eTap beschikt over een licht, snel oplaadbaar en uitwisselbaar accupack dat is verwerkt in de derailleur.

etap

Sram eTap

Riemaandrijving

Ten slotte was er een Award voor Widek. Continental en Widek hebben de samenwerking gezocht voor de ontwikkeling van een riemaandrijving voor fietsen. Voor riemaandrijving is een snel groeiende interesse vanuit fietsproducenten en vanuit fietsliefhebbers.

Continental heeft een jaar geleden het CDS-systeem op de markt gebracht; Widek heeft zijn expertise op het gebied van metaal en kunststoffen ingezet om economisch gunstige tandwielen voor CDS te ontwikkelen, waarbij metaal en kunststof zijn gecombineerd. Een speciale kunststof wordt gebruikt om slijtage te minimaliseren. De combinatie van de kunststof tandwielen en de riem resulteert in een beperkte meerprijs ten opzichte van traditionele tandwielen en ketting. Verder is het systeem stil, schoon en onderhoudsarm.

 widek

Riemaandrijving van Widek en Continental

  

Oog voor productvernieuwing

Bij de 27 inzendingen hadden er relatief veel betrekking op verlichting en fietsdragers; dit keer ontbraken echter producten op het gebied van kleding en gereedschappen.
De jury nomineerde zes inzendingen. Hoewel de innovaties van een zeer respectabel niveau waren, zag de jury gezien de geringe onderlinge verschillen in de mate van productvernieuwing, dit jaar geen aanleiding voor toekenning van een speciale ‘Golden Award’.

Pitch

Anders dan voorgaande jaren deed de vakjury, samengesteld uit deskundigen op het gebied van fietsen, innovatie en industrieel ontwerp, de jurering in twee rondes. De uiteindelijke winnaars van de Fiets Innovatie Award 2016 werden gekozen na een speciale pitch. De genomineerden kregen drie minuten de tijd om hun inzending te presenteren.

http://www.fietsawards.nl/.