Precisierobot verandert reconstructieve microchirurgie (video)

TU/e spin-off Microsure heeft een operatierobot ontwikkeld voor reconstructieve chirurgie. Volgens mede-oprichter Tom van Mulken, tevens plastisch chirurg in het Maastricht UMC+, kan reconstructieve chirurgie hiermee straks veiliger en nauwkeuriger worden uitgevoerd, met minder complicaties en een sneller herstel voor patiënten.

Tags:

De robot is ontwikkeld door startup Microsure waar Van Mulken samenwerkt met ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven. Van Mulken promoveerde op 18 oktober op onderzoek naar de veiligheid en mogelijkheden van deze robot voor microchirurgische ingrepen. Hij denkt dat die de precisie en efficiëntie van microchirurgische ingrepen significant verbeteren. Het succes van de innovatieve operatierobot komtvolgens hem voort uit de intensieve samenwerking tussen clinici en ingenieurs.

Reconstructieve chirurgie vereist een enorme precisie. Denk aan een borstreconstructie na kankerbehandeling of het herstellen van een geamputeerde vinger. Chirurgen hechten dan bloedvaten, lymfevaten en zenuwen die vaak dunner zijn dan een millimeter. Waar de menselijke hand in zijn nauwkeurigheid beperkt is door trilling en vermoeidheid, kan de arts samen met de robotarm werken op submillimeterniveau. Dit maakt het mogelijk om met meer precisie bloedvaten, lymfevaten en zenuwen, te hechten, wat zich vertaalt in minder complicaties, zoals slecht genezende wonden of weefselafstoting, en een hogere succesratio.

Beter functieherstel

Daarnaast biedt de technologie voordelen bij functieherstel. Bij borstreconstructies na kanker, bijvoorbeeld, wordt niet alleen de vorm van de borst hersteld, maar ook de functie van weefsels en (gevoels)zenuwen in de arm.

Snellere leercurve

Ook is er een snellere leercurve voor plastisch chirurgen. Daardoor kunnen de operateurs met de robotondersteuning eerder zelfstandig micro-operaties uitvoeren en tot op hogere leeftijd doorgaan met dezelfde precisie.

Kostenbesparing

De technologie levert op de lange termijn potentieel kostenbesparingen op door kortere operatietijden, minder complicaties en kortere ziekenhuisopnames. De technologie kan bovendien leiden tot bredere toepassingen, in andere chirurgische specialismen.

Vervolgonderzoek is gaande om de uitkomsten voor patiënten beter te begrijpen.  

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *