Categories: Actueel

Pratend toilet voor kinderziekenhuis

Een kleine tien procent van de schoolkinderen is nog dagelijks incontinent. Een deel van deze kinderen heeft last van dysfunctional voiding. Dit houdt in dat deze kinderen op een verkeerde wijze zichzelf hebben aangeleerd om te plassen.

Het Wilhelmina kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht ontwikkelt een thuistrainer (talking toilet) voor kinderen met incontinentie. Op dit talking toilet (TT) moeten de kinderen plassen en op basis van hun plaspatroon krijgen ze feedback. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat ze meer tijd moeten nemen om te plassen of hun bekkenbodem meer moeten ontspannen.

Data verzamelen

De kinderen kregen echter feedback die te veel op elkaar leek en zetten daarom het geluid uit. UT-studente Jorinde Kortenbout zocht uit hoe dit kon en de vraag rees of het wel zinvol was om te focussen op het plaspatroon van de kinderen. Daarnaast is de TT vooral ontwikkeld om te worden ingezet in de tweedelijns zorg. Het Wilhelmina kinderziekenhuis verleent derdelijnszorg en is de laatste optie voor kinderen met incontinentie. Nienke Idsardi verzamelde vervolgens tijdens haar masteropdracht data uit de tweedelijns zorg en de poliklinische zorg en ging met het probleem aan de slag.

"In de tweedelijns zorg was er wel een leercurve te zien in het plaspatroon van de kinderen. In de derdelijnszorg was dit niet aanwezig", legt Nienke uit. "Voor de derdelijnszorg zullen ze voor een thuistrainer dus op andere aspecten moeten focussen, maar in de tweedelijns zorg zou hier wel op ingezet kunnen worden".

Feedback via app

Het WKZ zet de ontwikkeling van de TT door, maar past het concept aan op basis van het onderzoek van Nienke. "De kinderen geven zelf aan dat ze de huidige TT niet op een echte WC vinden lijken. Daarnaast moest hij ergens anders in huis staan, ook dat vinden ze vervelend. De volgende stap wordt nu een uroflowmeter die je in de WC kunt hangen, waardoor de kinderen dus de normale WC kunnen gebruiken. Daarnaast koppelen ze deze flowmeter aan een app met een serious game. De kinderen krijgen feedback vanuit deze app en moeten zelf ook dingen bijhouden. Op die manier verdienen ze punten om verder te komen in de game."

Nienke Idsardi (22) volgt de master Technical Medicine aan de UT. Ze voltooide de bachelor Technische Geneeskunde. Momenteel volgt ze de mastertrack Medical Sensing and Stimulation. Haar stagebegeleiders van het WKZ dienden haar onderzoek in voor de conferentie van de European Society for Pediatric Urology (ESPU) in Barcelona, met succes dus: ze mocht er haar verhaal vertellen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago