Categories: Actueel

Praktijktest energieopwekkende geluidsschermen begonnen

De doorzichtige, gekleurde panelen zijn een nieuw type energiebron, mede ontwikkeld aan de TU/e. Deze ‘luminescent solar concentrators’ (LSC’s) vangen het licht op en leiden dat naar de zijkant van het paneel. Daar landt het licht in geconcentreerde vorm op een traditionele zonnecel.

"De LSC is met zijn kleuren veel mooier om te zien, wat een voordeel is voor toepassing in de gebouwde omgeving", zegt Michael Debije, van de faculteit Scheikundige Technologie, die al jaren onderzoek ernaar doet. "Bovendien is het materiaal goedkoop, je kan het uitvoeren in elke kleur, het is stevig en de LSC’s doen het ook nog als het bewolkt is. Het heeft enorme potentie."

Afgelopen maart liet Debije in Nature zijn licht schijnen op het meest recente onderzoek op dit gebied.

Startsein

In ‘s-Hertogenbosch is het startsein gegeven voor een praktijktest van een jaar, geleid door bouwbedrijf Heijmans. De onderzoekers bekijken de mogelijkheden om elektriciteit op te wekken met zonnecellen die zijn geïntegreerd in geluidsschermen, ook wel Sonob genoemd (Solar Noise Barriers). Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke praktijktest – op ware grootte – plaatsvindt. De test moet beter inzicht geven in de hoeveelheid elektriciteit die semi-transparante geluidsschermen opwekken onder verschillende omstandigheden. Ook zaken als vandalismebestendigheid en onderhoud maken deel uit van de test. Door hem in de openbare ruimte uit te voeren, kunnen de onderzoekers waardevolle inzichten opdoen die niet kunnen worden verkregen in een laboratorium.

Ook ‘klassieke’ zonnecellen

De twee geluidsschermen van de praktijktest zijn ieder 5 meter breed en 4,5 meter hoog en bevatten naast de LSC-panelen ook semi-doorzichtige panelen waarin klassieke zonnecellen zijn verwerkt, als vergelijking. De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat 1 kilometer aan energieopwekkende geluidsschermen genoeg elektriciteit opwekt om 50 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Stijn Verkuilen, projectleider van Heijmans: "In Nederland staan genoeg geluidsschermen en de benodigde zonneceltechnologie is ook beschikbaar. Onze praktijktest is een eenvoudige optelsom, waarin we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zonneceltechnologie op robuuste en esthetische wijze te integreren in geluidsschermen."

Partners

De partners in het Sonob-project zijn Heijmans, de TU/e, Van Campen Industries, Seac, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Willemspoort, Spark campus, het Ministerie van Economische Zaken en Scheuten.

Lees ook Proef met ‘zonne-geluidsschermen’ bij ‘s-Hertogenbosch

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago