Podcast: Onderhoud en keuring van hef- en hijsmiddelen

Hoe gaat het onderhoud van hef- en hijsmiddelen in zijn werk, welke typen keuringen zijn er en wat schrijft de wet voor over onderhoud en keuring? Luister naar de podcast met Alex Schelling, test- en repairmanager Werkplaats & Logistiek bij Mennens of lees het verhaal.

Podcast: Onderhoud en keuring van hef- en hijsmiddelen

Wat houdt een keuring in?

Volgens Alex is dit: “Het demonteren, schoonmaken en controleren van alle onderdelen.” Aansluitend wordt het middel afgetest met een proeflast. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij takels. Alex vervolgt: “We gaan het hele product overbelasten zodat we kunnen zien of er nog gebreken zijn.” Mennens heeft hiervoor een eigen trekbank, die ingesteld kan worden op basis van de proefbelasting per hijs- en hefmiddel.

Wetgeving: één keer per jaar keuren

Volgens de wet moeten hijs- en hefmiddelen minstens één keer per jaar een keuring ondergaan. Alex beaamt dat je op deze manier je materiaal en je mensen veilig houdt. Afhankelijk van het gebruik en de condities waarin het materiaal zich bevindt, moet je een extra periodieke keuring als eigenaar zelf doen.

Keuring van hefmiddelen

Mennens koos voor verschillende soorten collectieve valbeveiliging zoals hekwerken en kooiladders. Hier kwam veel bij kijken, volgens Maarten. “Zoals bouwkundige vragen: wat voor dak is het? Kun je daar paaltjes en hekwerken monteren? Kun je aan de zijkant van de gevel een kooiladder monteren? Je moet goed weten wat je doet.”

Lees verder en luister naar de podcast op: https://www.mennens.nl/nieuws/podcast-onderhoud-en-keuring-van-hef-en-hijsmiddelen-n3671783

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *