Podcast: Hoe voorkom je ongevallen met rolsteigers?

Elk jaar gebeuren er honderden ongelukken met rolsteigers. Het kan soms flink misgaan. Hoe voorkom je dit soort ongelukken? In een podcast praten Gerard Westenbroek, branchemanager van VSB* en Rene du Pon hogere veiligheidskundige bij Volandis** over dit onderwerp.

Welke items bespreken zij?

  • Bij het opbouwen van een rolsteiger gaat er nog wel eens iets mis. Het is daarom belangrijk om vóór het opbouwen van een rolsteiger de handleiding te lezen.
  • Het opbouwen van een rolsteiger doe je niet alleen, tenminste met z’n tweeën.
  • Leuningen en kantplanken worden nog wel eens weggehaald, maar die zitten er niet voor niks. De kantplank zorgt ervoor dat je voeten er niet afglijden.
  • Voor de opbouw moet je vooral kijken of de rolsteiger wel geschikt is voor de werkzaamheden. Met andere woorden: is de steiger wel hoog genoeg?
  • Men wil nog wel eens een steiger van buitenaf klimmen, door onwetendheid en vanwege tijdwinst. Echter daar is hij niet voor bedoeld want dan wordt hij onstabiel. Je moet hem van binnenuit beklimmen.
  • Bij het verplaatsen van een rolsteiger gebeurt er nog wel eens dat de een er bovenop blijft staan en de ander verplaatst hem; dat is niet toegestaan.
  •  Materialen moeten goed zijn, als bepaalde onderdelen kapot zijn, is vervanging noodzakelijk.
  • Het A-blad is vernieuwd (december 2021). Het A-blad Rolsteigers bevat aanbevelingen om het werken met rolsteigers zo veilig mogelijk te maken. Het bevat aanbevelingen over de werkvoorbereiding, opbouw, gebruiksfase, demontage, opslag en onderhoud van rolsteigers. Het is eigenlijk een vertaling van blad van Europese rolsteigernorm naar Nederlandse werksituatie. Grootste vernieuwing: ook kamersteigers vallen er nu onder (hiervoor zijn nu ook stabilisatoren nodig).

Kijk op de VSB website voor het beluisteren van de podcast.

Kijk op Volandis voor het A-blad.

 *  Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven
** Het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw- en infrasector.