Platform ‘Monocerus’ versnelt ontwikkeling van elektronica

Holst Centre en imec hebben een ontwikkel- en evaluatieplatform geproduceerd dat de ontwikkeling van nieuwe elektronische producten moet versnellen en vereenvoudigen. Het platform, Monocerus genaamd, maat het mogelijk om nieuwe componenten individueel te ontwikkelen en om verschillende versies en varianten van deze componenten uit te wisselen bij de systeemontwikkeling.

Moderne elektronische systemen bevatten veel verschillende componenten, afkomstig van verschillende leveranciers of verschillende groepen binnen een organisatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om sensoren, processoren, radio’s en interfacecomponenten als aanraakschermen en displays. Bij de ontwikkeling van deze systemen wordt iedere component geselecteerd uit alle beschikbare opties op de markt en nieuwe bouwstenen moeten worden getest.

Om de ontwikkeling te versnellen en de evaluatie van individuele bouwstenen te vereenvoudigen hebben Holst Centre en imec het platform Monocerus ontwikkeld. Het bestaat uit een moederboard dat voorziet in ontwikkelondersteuning en een verzameling dochter-boards met de individuele componenten. Omdat de componenten zijn gemonteerd op afzonderlijke boards is het niet nodig om telkens als een nieuwe component beschikbaar komt een nieuw systeemboard te ontwikkelen en de vervanging van afzonderlijke componenten wordt dan een kwestie van minuten in plaats van maanden.

Met het nieuwe platform kan een partner nu bijvoorbeeld een experimentele medische chip van Holst Centre en imec vergelijken met zijn eigen commercieel verkrijgbare chip door hem eenvoudigweg te vervangen op het experimentele medische signaalverwerkingsboard. Of een Aziatische organisatie kan een component vervangen die was bedoeld voor de Europese markt door een type dat is gecertificeerd voor Azië.

De dochterboards bieden genoeg ruimte voor meetpunten en additionele testelektronica om sneller testen en debuggen mogelijk te maken. Ook hoeven, dank zij de flexibele opzet, minders boards te worden ontworpen en kunnen bestaande boards tijdens de ontwikkeling makkelijk worden gebruikt. De beschikbaarheid van een bibliotheek van uitwisselbare boards moedigt de gebruiker aan om te experimenten met verschillende combinaties van de componenten, of zelfs componenten uit andere projecten te hergebruiken. Als er voldoende vertouwen is in het (hardware)ontwerp van de demonstrator op het Monocerus platform, kan worden begonnen met het printontwerp voor een prototype. In de meeste gevlen zal dit een veel eenvoudiger proces zijn met minder ontwerpiteraties en redesigns omdat alles al is getest en geïmplementeerd op de Monocerus boards.

Zie ook