Plastics2Fuel: schone diesel uit Noordzee-plastic (video)

In Amsterdam wordt momenteel een fabriek gebouwd die dagelijks 96 ton afvalplastic gaat omzetten in transportbrandstof. Op jaarbasis levert dat ongeveer 35 miljoen liter brandstof op.

De Texelse vissersvloot gaat de grondstoffen uit de Noordzee vissen. De vissers verzamelen al het niet-recyclebare plastic afval dat in hun netten komt en leveren het aan Integrated Green Energy Solutions (Iges). Dit Australische bedrijf is eigenaar van de installatie waarmee de brandstof wordt gemaakt. Brandstofdistributeur FinCo Fuel Nederland levert het plastic vervolgens in de vorm van die dieselbrandstof terug aan de vissers.

Geen raffinage of toevoegingen

Iges heeft een gepatenteerde technologie en een productiesysteem ontwikkeld om niet-recyclebaar plastic om te zetten in een relatief schone brandstof die voldoet aan internationale normen zoals EN590 (diesel) en EN228 (benzine). Naar eigen zeggen is het bedrijf de enige onderneming wereldwijd die brandstoffen kan leveren die gewonnen zijn uit niet-recyclebaar plastic zonder dat daar verdere raffinage of toevoegingen voor nodig zijn.

Vissers, marine en transport

FinCo tekende half juli onder de naam Plastics2Fuel een afnameovereenkomst voor de duur van vijf jaar. Het zal de brandstoffen via zijn eigen distributienetwerk op de markt brengen. Naast de Texelse vissers denkt het bedrijf te gaan leveren aan de marine en de transportsector.

Er zijn al concrete plannen om de productiecapaciteit in stappen te verviervoudigen.

Bekijk hier Iges’ promo over de expansie naar Amsterdam: