Plastic chip voor datauitwisseling tussen voorwerpen

Imec, Holst Centre en Cartamundi hebben op de International Solid-State Circuits Conference in San Francisco als eerste ter wereld een demo van de dunnefilm-chip op plastic gepresenteerd. De chip is compatibel met het near field communication (NFC) barcode-protocol dat standaard in veel smartphones aanwezig is voor data-uitwisseling tussen voorwerpen met NFC-chips.

Plastic elektronica opent interessante perspectieven voor goedkope, slimme elektronicatoepassingen die onmogelijk met traditionele siliciumchips zijn te verwezenlijken. Het maakt bijvoorbeeld slimme verpakkingen voor voedingswaren mogelijk, intelligente labels voor merkbescherming, en elektronisch papier. Voor dergelijke toepassingen zijn goedkope wegwerpchips noodzakelijk die in heel grote hoeveelheden kunnen worden geproduceerd. De dunnefilm-chiptechnologie van Imec kan via massaproductie worden geproduceerd en is daarom ideaal voor het internet der dingen waar sensoren en microchips overal onzichtbaar zullen zijn geïntegreerd.

"De ISO-norm voor NFC-chips is aanvankelijk ontwikkeld op basis van de mogelijkheden van standaard silicium microchiptechnologie. Plastic elektronica heeft echter totaal andere kenmerken waardoor we voor heel grote uitdagingen stonden om een NFC-chip in plastic elektronica te ontwikkelen die compatibel is met die ISO-norm." verklaarde Kris Myny, senior onderzoeker bij Imec. "Door onze samenwerking met Cartamundi, de Belgische producent van speelkaarten en spellen, kenden we de behoeften vanuit de markt en waren we in staat om een oplossing te ontwikkelen die echt relevant is voor deze sector."

"Deze innovatieve ontwikkeling van plastic NFC-chips creëert nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van NFC", aldus Alexander Mityashin, program manager bij Imec. "De specifieke eigenschappen van dunnefilmelektronica zorgen ervoor dat de nieuwe chips veel dunner kunnen worden gemaakt, terwijl ze mechanisch toch heel robuust zijn. Bovendien biedt Imecʼs technologie de mogelijkheid om chips in grote volumes en tegen lage kosten te produceren".