Categories: Actueel

Pimp je surprise met techniek (video)

Rolf Hut’s Surprise-Helpdesk is eigenlijk geboren uit frustratie, zegt de ‘tinkering scientist’ van de TU Delft: "De meeste surprises die ik zie, komen niet verder dan wat papier-maché, in Nederland zo’n beetje de norm voor dé surprise. En dat is jammer, want met wat magneetjes, batterijtjes en ledjes en een beetje scheikunde kun je geweldige dingen maken, bijvoorbeeld een eigen lava-lamp of een draak met lichtgevende ogen en echte rook. Er kan zo veel meer, en technisch spul kost veel minder dan mensen denken."

Team van ‘makers’

Daarom besloot Rolf Hut samen met het Science Centre kinderen uit te dagen om hun surprise te pimpen met techniek. Kinderen zijn welkom in de bovenzaal en kunnen dan samen met Rolf en een team TU-experts hun surprise-idee uitwerken, en daarna zelf beginnen met bouwen met spullen die het Science Centre dat weekend beschikbaar stelt. "Ze mogen natuurlijk ook thuis beginnen met papier-maché, en dan kijken we samen hoe we die dolfijn of olifant echt gaaf kunnen maken", zegt Hut. Hij wordt daarbij geholpen door onder andere designprofessor Jeroen van Erp en de bekende ‘makers’ Astrid Poot, Ernst Arbouw, Per-Ivar Kloen, Geert Niermeijer, Pauline Maas en Marten Hazelaar.

Maakbare wereld

In zijn normale werk richt Rolf Hut zich op het gebruik van goedkope sensoren voor watermanagement, zoals recentelijk een waadbroek die watertemperatuur meet. In de Volkskrant startte hij de succesvolle reeks ‘De Maakbare Wereld’, waarin een groep makers liet zien hoe je techniek kan inzetten bij alledaagse zaken. Hut maakte bijvoorbeeld een parkeermeter op de spelcomputer van zijn zoontje, om de speeltijd te beperken en een middeleeuwse slingerarm om waterballonnen over een huis heen te gooien.

Zelf aan de slag

Om mensen te stimuleren meer uitdagende surprises te maken, schreef Hut ook een boekje: "Knotsgekke surprises voor iedereen", waar hij 24 surprises stap voor stap uitlegt. Bij het Science Centre zijn zakjes met onderdeeltjes beschikbaar om zelf aan de slag te gaan met techniek en surprises.

http://www.sciencecentre.tudelft.nl/nl/bezoek/agenda/event/detail/rolf-hut-surprise-lab/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

18 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

20 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

21 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

21 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

21 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago