Physica prijs 2018 gaat naar Maria Antonietta Loi

RUG-hoogleraar Fotofysica en Opto-elektronica Maria Antonietta Loi heeft de Physica Prijs 2018 gekregen voor haar innovatieve onderzoek aan hybride nanomaterialen. De Nederlandse Natuurkundige Vereniging noemt haar ‘een pionier en een creatieve expert binnen haar vakgebied’.

Met de Physica Prijs wordt excellent natuurkundig onderzoek geëerd van een in Nederland werkzame natuurkundige. De prijs ging eerder naar Klaus von Klitzing, Gerard ‘t Hooft, Martinus Veltman, Robbert Dijkgraaf en sterrenkundige Ewine van Dishoeck.

Kristallen

In haar onderzoek maakt Loi creatief gebruik van nieuwe combinaties van materialen. Zo combineert zij organische moleculen met anorganische nanokristallen. Die nieuwe combinaties leveren soms materialen met verrassende eigenschappen op. Recent heeft ze bijvoorbeeld een hybride perovskiet ontdekt dat extra hoge opbrengsten belooft. Een ander perovskiet blijkt goed te werken als detector voor röntgenstraling.

Ook werkt ze met kwantumdots en ontwikkelde ze een techniek om verschillende soorten koolstof nanobuisjes te scheiden met behulp van een polymeer. Ze laat de gewenste buisjes vervolgens door zelforganisatie vanuit de oplossing rechtstreeks op gouden contacten ordenen, zodat piepkleine transistoren ontstaan.

Inspirator voor studenten, promovendi en postdocs

Loi heeft zich ook ingezet voor het natuurkunde-onderwijs in Groningen, binnen de Faculty of Science & Engineering en daarbuiten.

Bekijk hier haar videoportret: