PFAS? Dat vernietig je toch gewoon met licht? Of bentoniet… of elektrolyse…of hennep…

Van hobbyeieren tot drinkwater: PFAS zit overal, zo wordt de laatste tijd steeds duidelijker. Ook internationaal heeft dit geleid tot een zoektocht naar snelle en economische methoden voor het verwijderen ervan. En dit blijkt nu met licht te kunnen. Onder meer…

PFAS werden efficiënt afgebroken tot fluoride-ionen onder omgevingsomstandigheden via de bestraling van zichtbaar LED-licht op halfgeleider nanokristallen. Beeld: Angewandte Chemie 10.1002/202408687

Het behandelen van PFAS is een uitdaging, omdat het alleen ontbindt bij temperaturen boven de 400° C. Gelukkig hebben onderzoekers van de Ritsumeikan Universiteit in Japan een techniek ontwikkeld om deze ‘eeuwige chemicaliën’ snel en bij kamertemperatuur af te breken.

De techniek brak 100% van het perfluoroctaansulfonaat (PFOS) af in acht uur blootstelling aan licht, waarbij enkele componenten voor hergebruik werden teruggewonnen. Deze defluoreringsmethode bij kamertemperatuur gebruikt zichtbaar licht om PFAS en andere gefluoreerde polymeren af ​​te breken tot fluorionen.

Let it be Led…

De fotokatalytische benadering, beschreven in Angewandte Chemie International Edition, focust zichtbaar Led-licht op cadmiumsulfide (CdS) nanokristallen en kopergedoteerde CdS nanokristallen met oppervlakteliganden van mercaptopropionzuur in een oplossing die PFAS, gefluoreerde polymeren en triethanolamine bevat. Een dergelijke behandeling van de halfgeleider nanokristallen levert elektronen op met een hoog reductiepotentieel die de sterke koolstof-fluorbindingen in PFAS-moleculen ontbinden.

… of UV

Een kamertemperatuur PFAS vernietigingsaanpak is ook gedemonstreerd door onderzoekers van Clarkson University en de University of California Riverside. Dit decontaminatieproces behandelt zwaar verontreinigd water met ultraviolet licht, sulfiet en elektrochemische oxidatie. De methode werd gedemonstreerd om bijna volledige vernietiging van PFAS te bereiken in watermonsters die verontreinigd zijn door PFAS-beladen blusschuim.

Duitsers doen het met bentoniet

Onderzoekers in Duitsland ontwikkelen het gebruik van klei gemaakt van bentoniet gemodificeerd met organische stoffen als een mogelijk PFAS-filter. De bentoniet wordt onderworpen aan anorganische modificatie met titaniumdioxide om een ​​gepilaarde klei te verkrijgen, en organische modificatie om een ​​organo-gepilaarde klei te verkrijgen. De behandelde klei biedt de mogelijkheid om de adsorptiecapaciteit voor PFAS uit afvalwater te vergroten en benut de katalytische mineralisatie van deze toxines.

Elektrolyse

Op dezelfde manier heeft een aqua-elektrokatalytisch proces dat is ontwikkeld aan de Universiteit van Rochester, gebaseerd op het gebruik van laser-gemaakte nikkel-ijzerlegering-gelaagde dubbele hydroxide nanokatalysatoren, volledige defluorering van PFOS aangetoond.

Hennep

En, zeer natuurlijk en eenvoudig, PFAS en PFOS stoffen in vervuilde gronden kunnen gesaneerd worden met behulp van hennepplanten. Dat stelt het Vlaamse Centrum voor Milieukunde van de UHasselt na onderzoek op vervuilde gronden in Zwijndrecht. “De hennepplant kan significante hoeveelheden PFOS en talrijke andere PFAS-stoffen uit de grond opnemen en in de bladeren opslaan. Die opslag is ook goed nieuws, want hierdoor kunnen de vezels van de stam van de plant hergebruikt worden voor talrijke industriële toepassingen. Zo is er ook een verdienmodel voor landbouwers”, aldus Sofie Thijs (UHasselt) en Frederik Verstraeten (C-Biotech).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

  1. Mooie initiatieven onze leather industry is all about PFAS op het ogenblik , zo goed dat PFAS kan worden opgeruimd

  2. Deze artikelen zijn heel hoopvol. Ik zelf ben een optimist.
    Uitdagingen kunnen meestal best wel technisch worden opgelost. Soms ontbreekt de wil of noodzaak om er geld in te stoppen. Dit zijn meestal altijd politieke keuzes.
    Gezondheid en mensenlevens zouden hierbij de boventoon moeten voeren. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Aan ons (burgers) de taak om dit transitie proces mede op gang te brengen en de politiek op hun verantwoording hierop aan te spreken.