Persoonlijke diagnose op je smartphone

“Ik begin met de vraag hoe het komt dat microfluïdica nog niet is doorgebroken. Mijn stelling zal zijn dat toekomstig success afhangt van een succesvolle convergentie met de digitale wereld en kunstmatige intelligentie. Dat zal leiden tot nieuwe microfluïdische tools.” Dat zegt Ali Tinazli van Hewlett Packard, over zijn keynote die hij zal uitspreken op de International MicroNano Conference op 13 en 14 december in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

De merknaam HP is wereldwijd bekend dank zij de PC’s. Maar in de technologiemarkt werd Hewlett Packard wereldberoemd door de elektronische test- en meetinstrumenten, industriële besturingssystemen en laboratoriumapparatuur. Deze activiteiten zijn nu ondergebracht in twee nieuwe bedrijven: Keysight Technologies en Agilent. Met dit in gedachte is de huidige functienaam van bio-nanotechnoloog dr. Ali Tinazli bij HP nogal opmerkelijk: Senior Director, Global Head Healthcare & Life Sciences Strategy. Hij maakt deel uit van het  CTO-team van deze onderneming. Op de conferentie licht hij de toegevoegde waarde toe van de digitale wereld voor microfluïdische toepassingen en de voordelen van convergerende technieken voor  life sciences. Zodat het bijvoorbeeld mogelijk zal zijn om een microfluïdische analyse van je lichaamsfunties uit te voeren op je smartphone.

"Ja, mijn achtergrond ligt in de diep wetenschappelijke moleculaire biologie. Maar mijn grootste drijfveer is nu het omzetten van wetenschap in commerciële toepassingen", aldus Tinazli "Na mijn afstuderen in Duitsland ben ik begonnen bij Applied Biosystems in Oostenrijk en daarna Sony DADC. Miin taak daar was business development in samenwerking met life science bedrijven. Bij Sony DADC ervoer ik de ‘commercialisation drive’ vanuit de VS. Zo raakte ik betrokken bij start-ups in Silicon Valley en vorig jaar stapte ik over naar HP."

Wat brengt Tinazli naar Amsterdam?

"Nederland heeft een boeiende academische community", vindt Tnazli. Hij verwijst naar Groningen en heeft gewerkt op het Mesa+ lab in Enschede en in Leiden. "Philips is een troefkaart en Biocartis is een van de beste start-ups in Europa. Ik zie geweldige inspanningen in Europa. Bij HP kijken we naar start-ups om mee samen te werken. In Berlijn faciliteren we  telemedicine, microtech en microfluïdica in cel-arrays."

De boodschap van de keynote

Bedrijven beginnen momenteel de mogelijkheden te ontdekken van het koppelen van microfluïdica met kunstmatige intelligentie en machine-leren. De nieuwe microfluïdica-tools komen er nu aan, en binnenkort zullen nieuwe mogelijkheden voor sample preparation worden geïntroduceerd.  "Mijn boodschap is dat microfluïdica alleen zin heeft in de juiste toepassingscontext. Ik hoop op een debat en ik kijk er naar uit om nieuwe contacten te leggen in Europa voor HP, die hopelijk zullen leiden tot nieuwe samenwerkingsprojecten."

Financiering

"In de VS is meer financiering beschikbaar dan in Europa, door het grotere marktvolume en de sterk ontwikkelde Venture Capital cultuur. Maar Horizon 2020 is erg goed voor de Europese high-tech industrie, dat zijn mooie programma’s. Aan de andere kant blijft Europa achter bij het ontwikkelen van klinisch onderzoek. Voor de automatisering van fluïdica zouden kleine bedrijven moeten proberen om in contact te komen met grotere." Tinazli weet ook uit ervaring dat verschaffers van risicokapitaal in Duitsland conservatiever zijn dan in de VS.

Start-ups

"Investeerders zoeken altijd naar een geweldig idee in combinatie met een geweldig team. Geld is nooit het probleem. Het zou hooguit een beperkende factor kunnen zijn." Tinazli ziet nog steeds een toenemende convergentie van technologieën. Als voorbeeld noemt hij Nestlé. De voedingsindustrie omarmt de metabolietentechnologie. En opnieuw noemt de HP-strateeg ‘computation’ als de cruciale beperkende factor bij het ontwikkelen van medische producten.  

Lees hier een artikel over de convergentie van microfluidics en AI voor nieuwe toepassingen in de gezondheidszorg in het Innovation Magazine van HP:

aliModern medicine: crossing the bridge from microfluidics to connected health & blended reality for life, keynote lezing van Ali Tinazli

Dinsdag 13 december, 10.15 … 10.45 u

International MicroNano Conference

13 en 14 december 2016

Beurs van Berlage, Amsterdam

http://www.micronanoconference.org/