PC-Active: OV chipkaart definitief gekraakt

Iedereen kan zijn OV-chipkaart nu kraken en gratis reizen, zónder dat de controleur merkt dat de kaart is gekraakt. Met gemakkelijk te gebruiken Windows-software is een OV-chipkaart eenvoudig aan te passen, zoals te lezen is in het februarinummer van computertijdschrift PC-Active. Journalisten en medewerkers van de SP namen de proef op de som.

De OV-chipkaart ligt al geruime tijd onder vuur en al jaren geleden werd de beveiligingscode van het systeem gekraakt. De verantwoordelijke achter de chipkaart (Trans Link Systems, een samenwerkingsverband van de openbaarvervoerbedrijven) houdt vol dat een gekraakte kaart binnen een etmaal door hun systemen wordt gedetecteerd en wordt afgesloten. Daardoor is het volgens Trans Link Systems niet mogelijk te blijven reizen op een gekraakte kaart.

Gratis reizen 

PC-Active laat in het februarinummer, dat vanaf vrijdag 28 januari verkrijgbaar is, echter zien dat die bewering van Trans Link Systems niet klopt. Met een aantal anonieme ov-chipkaarten, eenvoudig op internet te vinden software voor Windows (tot voor kort was het kraken alleen mogelijk onder Linux en niet gemakkelijk) en een simpele kaartlezer toont Brenno de Winter aan dat er gratis kan worden gereisd. Meer dan een week hebben diverse redacteuren én journalisten van landelijke nieuwsmedia onbeperkt kunnen reizen door heel Nederland zónder dat de toegangspoortjes op het station, de incheckapparaten in de bus of de controleapparatuur van de treinconducteur alarm sloegen.

De middelen om de kaart te kraken zijn daarmee volgens PC-Active binnen handbereik van de gewone gebruiker gekomen: de Windows-software is gemakkelijk in het gebruik en een speciale kaartlezer (waarmee ook data op de OV-chipkaart kan worden geschreven – essentieel voor een succesvolle kraak) kost op internet maar € 30.

Strafbaar 

In Nieuwsuur zei directeur Gerben Nelemans van Trans Link Systems dinsdagavond  dat reizigers die de anonieme OV-chipkaart kraken en gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer daar niet mee weg komen. Volgens Nelemans heeft het bedrijf het meteen door als er sprake is van fraude met de kaarten. "We detecteren het en doen aangifte. De houder van de kaart wordt vervolgens opgespoord en mogelijk vervolgd."

De directeur denkt niet dat reizigers nu massaal gaan frauderen met de OV-chipkaarten en gaat ervan uit dat de meeste gebruikers eerlijk zijn. "Net als andere betaaltechnieken blijkt ook de OV-chipkaart manipuleerbaar. Maar het feit dat het kan, betekent niet dat het mag. Het is strafbaar."

Trans Link Systems werkt aan een nieuwe chip met een hoger beveiligingsniveau. Nelemans kon nog niet zeggen wanneer die moet worden ingevoerd. "Zoiets heeft veel tijd nodig."

Volgens de NOS is het opstarten van het programma OVSaldo genoeg om elk willekeurig bedrag tot een maximum van 150 euro op de kaart te zetten. Conducteurs, controleurs en controlepoortjes op stations, in trams en in bussen merkten de fraude niet op.